Снимка: Reuters

Йордански парламентаристи призоваха да се закрие най-големият лагер за сирийския бежанци в страната, след като там избухнаха сблъсъци с полицията, при които един сириец загина, а близо 30 полицаи бяха ранени.

"Нападението срещу служители от силите за сигурност е нападение срещу Йордания", заявиха депутатите, цитирани от ДПА.

Йорданският вътрешен министър заяви в парламента, че близо 5000 бежанци са участвали в размириците в лагера Заатари, като някои от тях са стреляли срещу полицаите.

Сблъсъците избухнаха, след като полицията спряла за проверка автомобил, напускащ територията на бежанския лагер, съобщи вчера Върховният комисариат на ООН за бежанците в комюнике, цитирано от ИТАР-ТАСС. В колата се намирало семейство сирийски бежанци, което нямало съответните документи за излизане от територията на лагера, в който се намират близо сто хиляди сирийци. Всички в автомобила били задържани, и когато новината за това стигнала до лагера, плъзнали различни слухове, а приятели и роднини на семейството се струпали пред полицейския участък.

Към стихийната протестна акция се присъединили стотици хора, които започнали да замерят полицаите с камъни. Полицията дала отпор, в резултат на което трима сирийци били простреляни и един от тях починал в болницата. Най-малко 28 йордански полицаи са били ранени, се казва в съобщението на ВКБООН.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase