Снимка: Reuters

Сунитската екстремистка групировка "Бригадите Абдулла Аззам", която е свързана с "Ал Кайда", пое отговорност за бомбената атака срещу посолството на Иран (с официална религия шиитски ислям) в Бейрут, предизвиквайки сериозни опасения за нова вълна от насилие на религиозна основа във все още възстановяващия се от дългогодишен конфликт Ливан.

При атентата бяха убити 25 души, включително ирански дипломат, а над 150 души бяха ранени, подчертава сп. "Тайм".

Сираджедин Зурайкат, считан за неофициален говорител и религиозен водач на "Бригадите Абдулла Аззам" побърза да похвали успешната мисия на двама "герои" на сунитското общество със съобщение в социалната мрежа Туитър. Зурайкат не пропусна да отбележи и че атаките в защита на сунитската вяра ще продължат.

Нападението в Бейрут не е единственият мощен удар, нанасян от тази терористична група, която има активисти в Ливан, Саудитска Арабия и Пакистан.

През 2010-та година саудитското крило атакува японски танкер край бреговете на Оман, а ливанското е отговорно за серия от ракетни атаки срещу Израел.

"Бригадите Абдулла Аззам" са формирани като подразделение на "Ал Кайда" в Ирак през 2004-та година. Основната им мисия са удари срещу западните интереси в Близкия изток и Леванта. Само година по-късно групировката си приписва организирането и извършването на смъртоносната атака в египетския курорт Шарм ел-Шейх, при която бяха убити 88 души. 

Впоследствие организацията разширява целите си и повежда борба за сваляне на саудитската монархия. Освен това оглавява и сунитско въстание в мултиетническия Ливан.

През 2009-та бригадите поемат отговорност и за атаката срещу хотел в Пакистан, взела 17 жертви. Не става ясен обаче мотивът за това нападение.

Предполага се, че от 2012-та година насам ядрото на "Бригадите Абдулла Аззам" се намира в Сирия, където се бие на страната на бунтовниците срещу режима на Башар Асад. Групировката дори разпространи аудио послание, в което предупреждава всички ливанци шиити да не се опитват да помагат на Башар Асад – заплаха, очевидно насочена към ливанските екстремисти от "Хизбулла", които са исторически и финансово обвързани със сирийската власт.

Основният поддръжник на "Хизбулла" пък е Иран и може да се заключи, че атаката срещу иранското посолство е практическото прилагане на тази заплаха.

Бригадите носят името на Абдулла Аззам – палестинският ментор на Осама бин Ладен, чиято харизма и завидни ораторски умения привличат хиляди чуждестранни бойци в редиците на афганистанските талибани по време на съветската инвазия през 80-те.

Аззам помага и за създаването на палестинското движение "Хамас", преди да бъде убит при бомбен атентат в Пакистан през 1989-та година.

Макар и да не се знае със сигурност кой е поръчал убийството на Аззам, мнозина обвиняват Айман ал Зауахири – настоящият лидер на "Ал Кайда", тъй като двамата са в постоянен конфликт за значението и целите на свещената война.

Аззам е категорично против използването на джихада като оправдание за убийства на цивилни, отвличания, атентати на публични места. Алжирският муджахидин и зет на Аззам – Абдулла Анас, споделя пред сп. "Тайм": "Той призова хората да се бият в Афганистан, защото страната беше окупирана от съветската армия. Щеше да призове за същото и в Ирак и Палестина. Но никога за убиването на невинни хора".

Освен това Аззам заклеймявал насилието между мюсюлмани, независимо към коя религиозна секта принадлежат. Позиция, която очевидно остава неразбрана от тези, които са избрали личността му за свой патрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase