Срещата на Асад със Сергей Рябков. Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад благодари на Русия за подкрепата й към Сирия, която по думите му "е подложена на яростна атака".

Той заяви това на среща в Дамаск с руския заместник-външен министър Сергей Рябков, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от Франс прес.

Асад заяви, че позицията на Русия, която е против заплахата за употреба на сила срещу Сирия ако тя не се откаже от химическите си оръжия, може да допринесе за създаването на "ново съотношение на силите".

Още по темата
Рябков, който пристигна в Дамаск снощи, обвини в пристрастие инспекторите на ООН, които разследваха химическа атака в Сирия. Той заяви, че получил от Дамаск данни, които подкрепят тезата за провокация от страна на бунтовниците.

"Меко казано сме разочаровани от подхода на секретариата на ООН и намиращите се в Сирия инспектори на ООН, които изготвиха доклада си избирателно и непълно, без да вземат предвид данни, към които многократно бяхме привлекли вниманието", заяви руският заместник-външен министър.

Сирия продължава отрича да е използвала химически оръжия и обвинява, че химическата атака е дело на бунтовниците, които се борят срещу режима от две години и половина.

Междувременно генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че "правдоподобната заплаха за военни действия" е дала шанс на дипломацията за премахване на сирийските химически оръжия, предаде ДПА.

Той добави, че Съветът за сигурност на ООН трябва бързо да приеме "твърда резолюция", за да гарантира бързото, сигурно и проверимо премахване на сирийските химически оръжия, според наскоро постигнатото споразумение между САЩ и Русия.

Използването на подобни оръжия е престъпление според международното право и трябва да се потърси сметка на виновните, подчерта Расмусен.

Досега в сирийския конфликт са загинали над 110 000 души по данни на неправителствената  организация Сирийски център за наблюдение правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase