Сергей Рябков и Уалид Муалем. Снимка: Reuters

Русия е "меко казано, разочарована" от "политизираните, предубедени и едностранни" изводи на инспекторите от ООН, работили в Сирия. Това заяви за РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Според него подобен подход е проявил и секретариатът на ООН, предаде агенцията.

Инспекторите "избирателно и непълно, без да вземат предвид обстоятелствата, многократно сочени от нас, подготвиха доклада си, без да съберат материали по трите други случая, за което настоятелно ги приканваше сирийската страна и ги приканвахме ние", каза представителят на Москва.

Русия започна да изследва допълнителни материали, получени от Дамаск и сочещи според сирийските власти, че въстаниците са замесени в химическата атака от 21 август. Това заяви за ИТАР-ТАСС по телефона Рябков, който е на посещение в Сирия за консултации.

"Съответните материали бяха предоставени на руската страна. С думите, че представляват доказателства, според които въоръжените бойци са замесени в химическата атака", каза Рябков. Материалите са предоставени на руски експерти, посочи той.

Още по темата

"Засега не можем да правим изводи, но с оглед съответните изводи, които направихме за инцидента от 19 март (тогава Дамаск обвини бунтовниците, че са използвали химическо оръжие – б.р.), сме склонни да се отнесем твърде сериозно към материалите на сирийската страна, според които въоръжените бойци са замесени в химическата атака от 21 август", изтъкна руският дипломат.

Днес Рябков ще разговаря с Дамаск с президента на Сирия Башар Асад, съобщи сирийският посланик в Русия Рияд Хадад, цитиран от Интерфакс.

"Русия отхвърля заплахите с употреба на сила срещу Сирия и неизменно се обявява за мирно уреждане на кризата", изтъкна вчера Сергей Рябков, цитиран от ИТАР-ТАСС, на среща със сирийския външен министър Уалид Муалем. Дамаск е изпълнен с "високо доверие към руската позиция", заяви Муалем, чиито думи предава телевизия "Ал Ихбария".

Русия обяснява на Сирия същността на руско-американското споразумение, сключено в Женева. Дамаск е твърде възприемчив и готов за работа, коментира Рябков за ИТАР-ТАСС. При все че Конвенцията за забрана на химическите оръжия още не е влязла в сила за Сирия, Дамаск е готов да изпълнява своите ангажименти и предсрочно, отбеляза руският заместник-министър.

Конвенцията от 1993 г. ще влезе в сила на 14 октомври за Сирия, съобщи преди два дни в комюнике Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). На 14 септември сирийският режим официално прие да се присъедини към конвенцията и да приложи споразумението между САЩ и Русия за унищожаване на химическите оръжия в Сирия.

Русия и Сирия обсъждат този "доста труден технически и юридически въпрос", като "анализират ситуацията" въз основа на предпоставката, че ОЗХО трябва да играе ключова роля. Съветът за сигурност на ООН се очаква "да подкрепи усилията, да предостави подкрепа от гледище на сигурност, от гледище на логистика", добави Рябков.

Москва приканва западните партньори да не спекулират със сирийските теми и да не създават пречки за дейността в рамките на руско-американските договорености, посочи руският дипломат. Според него консултациите в Дамаск се осъществяват "в конструктивен дух".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase