Уалид Муалем. Снимка: архив, Reuters
fallback

Инспекторите на ООН отложиха за утре предвидената за днес работа на инспекторите на ООН в Сирия на мястото на предполагаемото химическо нападение край Дамаск. Причината са разногласия сред бунтовниците по безопасността на екипа, обясни сирийският външен министър Уалид Муалем. Той отхвърли категорично обвиненията срещу неговото правителство за употреба на химическо оръжие и заяви, че Дамаск ще се защитава по всички възможни начини, ако бъде нападнат, предаде Bulgaria On Air.

В същото време Русия и Китай засилиха своите предупреждения срещу евентуална военна интервенция в Сирия, след като Белият дом съобщи, че има неоспорими доказателства, че режимът на Башар Асад е извършил химическа атака.

Oще по темата

От кабинета на британския премиер Дейвид Камерън съобщиха, че Лондон проучва различни планове за военни действия в Сирия. Заради конфликта Камерън съкрати своята ваканция и утре свиква среща на съвета за национална сигурност, в който участват военни и разузнавателни ръководители и ключови министри, за обсъждане на потенциалния отговор на Лондон.

Белият дом от своя страна съобщи, че американският президент Барак Обама преценява какъв да бъде най-подходящият отговор на употребата на химическо оръжие от страна на Дамаск, но засега решение по въпроса не е взето. Няма и краен срок за това, уточни говорителят на Белия дом Джей Карни.

Според турския вицепремиер и говорител на правителството Бюлент Арънч в обсъждащата се антисирийска коалиция ще влязат между 20-25 страни. Вече беше съобщено, че Турция ще участва в нея дори без решение на Съвета за сигурност на ООН. Италия вече съобщи, че няма да участва във военна намеса без мандат на ООН.

От руското външно министерство призоваха международната общност да покаже благоразумие спрямо кризата и да спазва международното право. „Опитите за заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН, създаването на изкуствени и безпочвени извинения за една военна интервенция в региона, са пълни с нови страдания за Сирия и катастрофални последици за останалите страни от Близкия изток и Северна Африка“ – се казва в изявление на руското външно министерство. По-рано стана ясно, че Вашингтон е отложил планираната за утре среща в Хага с руски дипломати относно планирането на международна конференция за намиране на политическо решение на кризата в Сирия.

Иран също отправи предупреждение към Запада, че е против чуждестранна военна намеса в Сирия. Според Техеран последвалият от това конфликт би погълнал целия регион.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

evgobul

преди 10 години

Asad nqma nujda ot izpolzvaneto na ximi4esko oryjie s/y teroristite. Dostaty4no e silen i s drygite oryjiq. Taka mislq!

20

Анонимен

преди 10 години

Дай Боже всичко каквото правят на другите народи да им се върне тройно на главите на крадливите , мръсните , долни ,подли и кръвожадни ***! Да Бъде! Амин!

19

drundrun

преди 10 години

до рия.В Сирия няма ни нефт ни газ.

fallback