Снимка: Reuters
fallback

Експертите на ООН, които трябва да разследват твърдението за употреба на химически оръжия в Сирия, са попаднали под обстрел от неидентифицирани снайперисти, което ги е принудило да се върнат да сменят една от колите си, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Инспекторите били на път към мястото на предполагаемата химическа атака близо до Дамаск в района Източна Гута.

Сирийската опозиция и западните страни обвиняват сирийската армия, че е убила там стотици цивилни с химическо оръжие миналата седмица.

Oще по темата

"Първата кола на екипа от инспектори е била целенасочено улучена няколко пъти от стрелба на неидентифицирани снайперисти" при наближаването на района, съобщи говорителят на ООН Мартин Несирки.

Не се съобщава за пострадали.

"Тъй като колата е била неизползваема, инспекторите са се върнали живи и здрави до държания от правителството контролно-пропускателен пункт", добави той и уточни, че експертите ще се върнат в района, след като сменят колата. "Всички страни трябва да съдействат, за да може екипът инспектори да свърши важната си работа", заключи Несирки.

Сирия заяви, че това нападение е извършено от "терористи", както властите наричат бунтовниците. "Членовете на екипа на ООН бяха подложени на обстрел от въоръжени терористични групировки при навлизането си в района на Моадамият ал Чам" югозападно от Дамаск, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирайки източник от министерството на информацията.

"Сирийското правителство ще държи отговорни въоръжените терористични групировки за безопасността на членовете на екипа от ООН", добавил източникът.

По-рано днес най-малко два минометни снаряда паднаха в богат квартал в центъра на Дамаск, в същия район, където е отседнал екипът инспектори на ООН, докато разследва предполагаеми нападения с химически оръжия, предаде Ройтерс.

Жители разказаха за агенцията, че единият от снарядите паднал близо до хотел "Четири сезона", където са отседнали експертите от световната организация. Сирийски държавни медии съобщиха, че снарядите са местно производство и са изстреляни от "терористи" - терминът, с който наричат бунтовниците. Според агенция САНА трима души са ранени.

Инспекторите на ООН напуснаха хотела днес, за да посетят местата на предполагаемия удар с химически оръжия в покрайнините на Дамаск миналата седмица.

Екипът им се състои от дузина експерти и се ръководи от шведа Оке Селстрьом. Те пристигнаха в Дамаск на 18 август, за да разследват дали е имало атаки на други места по-рано тази година. Но три дни по-късно армията започна офанзива на изток и на запад от Дамаск, по време на която според опозицията е използвала химически оръжия, довели до смъртта на повече от 1000 души. НПО "Лекари без граници" съобщи за смъртта на 335 пациенти със симптоми на невротоксикоза в района на Дамаск, като уточни, че не е в състояние да докаже научно причината за симптомите, нито да определи кой е отговорен за атаката.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Илюминати

преди 10 години

Сценарий номер 2, подобен на този от 11.09.2001. Разликата само е, че тогава Америка посегна върху народа си, а сега върху членовете на ООН, за да има оправдание за намесата си. Всичко сочи към 3-та Световна война. Но това беше въпрос на време. Препоръчвам да се изгледа клипчче, наречено I pet goat II и тълкуванието му. Всичко е показано.

28

Анонимен

преди 10 години

Човече, спамиш! Досаждаш апокалиптично! Няма съмнение, че Йоан е ***. Чудя се, защо са го избрали и него за онази книга. Препоръчвам ти , за да укрепиш вярата си, да прочетеш последната книга на Жозе Родригеш Душ Сантуш "Последната тайна".

27

mario

преди 10 години

youtube/watch?v=AAXaIx78Oo0 И вие подкрепяте такъв човек?

fallback