Снимка: Reuters
fallback

Вчерашните съобщения за предполагаема нова химическа атака в Сирия трябва да се разследват възможно най-бързо, заяви пред журналисти заместник генералният секретар на ООН Ян Елиасон след края на двучасово извънредно заседание на Съвета за сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.

Елиасон изрази надежда, че пристигналата в Сирия група инспектори ще успеят да свършат работата си, за което им е необходим безпрепятствен достъп до местата на предполагаемите атаки. Според него сегашната ситуацията не позволява това. За целта е нужно насилието да се прекрати, отбеляза Елиасон.

Oще по темата

След заседанието изявление пред журналистите направи и председателката на Съвета за сигурност през август – посланикът на Аржентина в ООН Мария Кристина Персевал. От името на Съвета тя изрази дълбока загриженост във връзка с информацията за химически атаки в Сирия. "Трябва да се изясни какво се е случило. Ситуацията трябва да се следи много внимателно. Всички случаи на използване на  химическо оръжие от всяка от страните в конфликта, независимо от обстоятелствата, представляват нарушение на международното хуманитарно право", изтъкна Персевал.

Съветът не успя да приеме официална декларация по въпроса, отбелязва Франс прес. Според дипломати Русия и Китай, които се опитват да защитават режима на Башар Асад от началото на сирийската криза, са се противопоставили на по-остри изказвания и както и по повод египетската криза, Съветът се е ограничил с изявление за печата в типичната за ООН риторика. Изявлението засяга точките, по които има единодушие сред 15-те страни в Съвета, обясни дипломат, цитиран от АФП.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

yoyo:)

преди 10 години

САЩ да си прибира химическото оръжие от Сирия и да се бие като жена а не като п*тка

9

patica s laina

преди 10 години

Няма такъв ъгъл на този свят, където различията в религиозните виждания да не оросяват с кръв земята. Дени Дидро

8

Анонимен

преди 10 години

До АНТИМУТРАЗнаци и Великобритания трябва да падне ... там диктаторът (британската кралица под чиято корона днес са 16 ''държави'' ) управлява вече над 50 години ... - Диктатор !

fallback