Сирийски активист до телата на хора, за които съобщава, че са били убити с нервнопаралитичен газ. Снимка: Reuters

Сирийски опозиционни групи съобщиха, че правителствените сили са извършили днес нападение с отровен газ край Дамаск. Според сирийската опозиция атаката е отнела живота на 650 души.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека атаката е била насочена срещу предградията Замалка, Арбин и Ейн Тарма. Според организацията са били убити десетки хора, посочва Асошиейтед прес. Местните координационни комитети заявиха, че при нападението са загинали или са били ранени стотици хора. По техни данни най-малко 30 тела са били донесени в полева болница в квартал Кафр Батна, отбелязва Ройтерс. Според двете групи силите на режима са използвали при атаката ракети със заряди с отровен газ.

По данни на телевизия "Ал Арабия" при обстрела са загинали най-малко 500 души, посочва ДПА.

Сирийското правителство обаче опроверга съобщенията за атаки с химически оръжия срещу източни предградия на Дамаск, при които според опозиционни активисти са загинали между 200 и 500 души, предаде Ройтерс.

Държавната телевизия цитира правителствен източник, според когото "няма и частица истина" в съобщенията, чиято цел според него била да се отклони вниманието на инспекторите на ООН от мисията им.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека призова екипът от експерти на ООН, който е в Сирия, да разследва използването на химически оръжия, и прикани световната организация и други международни групи да посетят засегнатите райони и да окажат помощ на хората там.

Лидерът на сирийската опозиционна коалиция Ахмад Джарба призова Съветът за сигурност на ООН да се събере на спешна среща и да заеме позиция за нападението край Дамаск. Джарба прикани също така международната комисия, която понастоящем води разследване в Сирия за използването на химически оръжия, да отиде на мястото на масовото убийство.

Великобритания заяви днес, че ще отнесе въпроса за евентуалното използване на химически оръжия до Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс. Британският министър на външните работи Уилям Хейг призова Дамаск да осигури достъп на инспекторите на ООН до мястото на днешното нападение.

И Арабската лига апелира към разследващите на ООН да инспектират незабавно района на Дамаск, предаде Франс прес.

Ръководителят на екипа от инспектори на ООН в Сирия, шведският учен Оке Селстрьом заяви в телефонно интервю за новинарската агенция ТТ, че сигналите за използвано химическо оръжие в Дамаск трябва да бъдат проверени. Той посочи, че е видял само телевизионни кадри за нападението, но допълни, че сведенията за броя на жертвите пораждат подозрения, че сигналите за използването на токсичен газ може и да се окажат верни, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase