МиГ-29. Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия още не е доставила на Сирия зенитни ракети С-300, при все че президентът Башар Асад направи такъв намек, и може тази година да не изпрати подобни оръжия на Дамаск, пишат днес два руски вестника, цитирани от Франс прес.

Запитан за доставката на ракетите, обещани от Москва, Асад заяви в четвъртък пред телевизия "Манар" на ливанското движение Хизбула: "Всички договори, сключени с Русия, ще бъдат изпълнени и това частично вече е сторено напоследък".

Тези ракети още не са доставени, заявяват обаче източници от руския военнопромишлен комплекс, цитирани от "Ведомости" и "Комерсант".

Според "Ведомости" не е сигурно, че въпросните системи за близо един милиард долара, включени в договор от 2010 г., ще бъдат доставени на Сирия тази година. Доставката на 6 броя С-300, предвидена в документа, ще бъде извършена едва през второто тримесечие на 2014 г., пише "Комерсант".

Oще по темата

Шест месеца ще са нужни пък за обучение на сирийския персонал и за изпробване на ракетите, преди да бъдат поставени в готовност.

Модерните зенитни системи С-300 могат да прехващат в полет самолети и телеуправляеми ракети. Във вторник Москва обясни предвидената им доставка с това, че ще станат възпиращ фактор срещу външна намеса в Сирия.

Според източника на "Ведомости" впрочем официалните твърдения на руските власти, че искат да спазят договора, не гарантират всъщност доставката на съответните оръжия.

Междувременно стана ясно, че Русия ще достави бойни самолети на Сирия. Тя ще продаде над 10 изтребителя на сирийското правителство, заяви днес генералният директор на корпорация "МиГ" Сергей Коротков, цитиран от агенция Интерфакс.

Самолетите "МиГ-29ММ2" ще бъдат доставени на Сирия в съответствие с договор между двете страни, каза Коротков. По думите му сирийска делегация е пристигнала в Москва за уреждане на подробностите по сделката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Shop

преди 10 години

До АнонименИма, на 36-ти април ги доставиха.

25

Shop

преди 10 години

САЩ чакат руснаците да доставят последните си модели мишени, за да потренират срещу модерно ПВО.

24

Анонимен

преди 10 години

Между другото вече има доставка на C300.

fallback