Сирийската държавна телевизия обвини Израел, че е обстрелвал сирийски научен център. Снимка: архив, Reuters
fallback

Москва проверява информация за това, че израелските ВВС са извършили нападения на обекти в Сирия, заявиха днес от руското министерство на външните работи. Съобщенията за израелски обстрел на обекти, разположени близо до Дамаск, бяха възприети с "голяма тревога", заяви цитиран от ИТАР-ТАСС източник от министерството.

"Ако тази информация се потвърди, значи имаме работа с непровокирани удари по цели на територия на суверенна държава, което е грубо нарушение на Устава на ООН и е неприемливо, с каквито и мотивите да се оправдават" тези действия, каза източникът. Той добави, че Москва спешно взема мерки за изясняване на ситуацията. Руският представител призова за прекратяване на насилието в Сирия, за недопускане на външна намеса и за започване на общосирийски диалог на основата на Женевските споразумения от 30 юни 2012 г.

Вчера източници на Ройтерс съобщиха, че израелски самолети са бомбардирали конвой близо до границата на Сирия с Ливан, вероятно за да предотвратят внасяне на оръжие, предназначено за групировката Хизбула. Някои коментатори видяха в това предупреждение към Сирия да не въоръжава Ливан, който е враг на Израел, отбелязва Ройтерс.

Сирийската държавна телевизия обвини Израел, че е обстрелвал сирийски научен център в Джамрая, между Дамаск и близката граница. Сирийски бунтовници оспориха това твърдение, заявявайки, че те са атакували центъра.

Израелските власти запазват пълно мълчание ден след като сирийската армия съобщи, че израелската авиация е бомбардирала военен научно-изследователски център в Сирия, предаде Франс прес.

На въпрос на израелското обществено радио израелският министър на финансите Ювал Щайниц - член на израелския Кабинет за сигурност, се ограничи да каже, че се информира от медиите. "С други думи: без коментар", добави той.

Като цяло Израел нито отрича, нито потвърждава този вид политически дейности от съображения за сигурност, подчерта пред военното радио Цахи Ханегби - депутат от дясната партия "Ликуд", приближен на премиера Бенямин Нетаняху и бивш председател на парламентарната комисия по външни работи и отбрана.

През 2007 г. израелските власти отказаха да потвърдят нападение, приписвано на еврейската държава, срещу ядрен реактор, изграден от Северна Корея в северната част на Сирия, припомня АФП.

Израел винаги е казвал, че ако високотехнологично оръжие от Иран, Северна Корея или Русия попадне в ръцете на Хизбула, ще бъде надхвърлен един критичен праг, добави Ханегби, говорейки за ливанското шиитско движение, с което през 2006 г. Израел води война.

Според депутата Израел не може да допусне високи военни технологии да попаднат в ръцете на терористични организации. Ханегби напомни, че в последните дни Израел е разположил две батареи от противоракетния си щит "Железен купол" край ливанската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Сергей

преди 11 години

Удряйте братушки.......

83

Юсуф

преди 11 години

84-ти -явно не си ходил много на училище.Ти познаваш ли някой руснак,чел ли си руска литература и какво лошо си видял.?

82

Москва

преди 11 години

Най-сетне Руснаците трябва да помогнат на Сирийците,че много се напатиха от тези евреи.Както помогнаха навремето на Куба-с мощни ракети .

fallback