Израел даде 36 часа на Хамас. Снимка: Reuters
fallback

Израел отпусна на палестинското радикално движение Хамас 36 часа, за да приеме условията за примирие. Това съобщи израелското военно радио "Галей ЦАХАЛ", предаде ИТАР-ТАСС.

"Политическото ръководство в Ерусалим изпрати в Египет послание, според което, ако до 36 часа не бъде постигнато споразумение за спиране на огъня, израелската операция ще бъде разширена. Обаче разривът между исканията на Хамас и условията, поставени от Израел, все още е голям", се казва в съобщението.

Oще по темата

По данни на радиостанцията Хамас поставя следните условия за трайно прекратяване на огъня: да бъде вдигната блокадата от Ивицата Газа, да се отворят сухопътни КПП-та, а израелската армия да спре да ликвидира активисти от групировката и да атакува нейни бойци.

От своя страна Израел настоява ракетно-минометните обстрели да бъдат прекратени изцяло, да бъде създадена буферна зона за сигурност по източната граница на Ивицата Газа и контрабандата през подземни тунели да се преустанови, което да бъде гарантирано от Кайро.

Споразумението за сигурност трябва да предвижда два етапа: отначало пълно прекратяване на огъня, а след това разширени преговори по условията за дългогодишно затишие.

Същевременно Израел засега не признава официално, че негови представители участват в индиректни преговори с палестинските бойци с посредничеството на Египет. Но както заяви пред агенция Уай-нет вицепремиерът и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон, военната операция е само един от етапите по пътя, водещ към мир. "Няма да се залъгваме, че мирът ще бъде постигнат по време на операцията - каза израелският държавник. - Смятаме да го постигнем, щом тя приключи."

Исраел Хасон, депутат в Кнесета и бивш заместник-шеф на службата за сигурност ШАБАК, изтъкна, че постигането на примирие зависи от различни фактори. "Според мен проблемът не е толкова между Израел и Египет, колкото между самите палестински фракции - каза той, цитиран от Уай-нет. - Има две велики действащи сили: египтяните, чийто стремеж е да постигнат спиране на огъня, и иранците, ориентирани към ескалация с всички средства", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 11 години

арабските *** продължават да изстрелват ракети против Израел - е сега им е *** майката - ще ги размаже Израел !!!

54

Анонимен

преди 11 години

Хамаз първи започнаха да бомбардират мирно население.

53

Анонимен

преди 11 години

осьдените срьбски командири има да се учат от натаняху как се убиват деца

fallback