Ранено палестинче получава медицинска помощ в болница в Газа. Сника: Ройтерс

 от израелските бомбардировки,

Болниците в Газа са препълнени с ранени от израелските бомбардировки и изпитват критичен недостиг на животоспасяващи лекарства и други медикаменти. Това съобщиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

СЗО призова за набирането на 10 милиона долара от донори, за да бъдат осигурени липсващите медикаменти през следващите 3 месеца.

Позовавайки се на представители на здравното министерство в Газа, от здравната агенция към ООН оявиха, че в конфликта са били ранени 382 души - 245 възрастни и 137 деца. Мнозина от тях са приети в болница с тежки изгаряния и рани, причинени от рухнали сгради, включително в областта на главата.

Според представители в Газа 43-ма палестинци, почти половината от тях цивилни, включително осем деца, са били убити от началото на въздушните удари на Израел.

Трима израелски цивилни загинаха от ракета, изстреляна от палестинския анклав в четвъртък.

Междувременно палестинските бойци възобновиха днес сутринта ракетния обстрел срещу израелската територия, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

3 ракети паднаха край пристанищния град Ашкелон, но няма пострадали, обявиха от израелската армия. От сряда срещу Израел са били изстреляни около 500 ракети, 267 от които са били прехванати от батареите на протиракетната отбрана "Железен купол", уточниха оттам.

Според оповестени днес данни от армията от началото на операцията "Стълб на отбраната" в сряда са били ударени над хиляда цели в ивицата Газа. Унищожени са голямо количество ракетни пускови установки, оръжейни складове, тренировъчни лагери на палестинското движение Хамас, включително централния - "Сарая". В резултат на въздушните удари и на военния потенциал на палестинските бойци са нанесени значителни поражения.

Палестинските бойци на свой ред съобщават за 900 ракети изстреляни срещу израелска територия, и за свален израелски самолет. Ракетната стрелба по района Гуш Дан (Телавивския и Централния окръг на Средиземноморското крайбрежие( бойците смятат за свое главно постижение, защото сега под заплаха от обстрел се оказаха над три милиона израелци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase