Бан Ки Мун и Франсоа Оланд. Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова днес сирийския президент Башар Асад да обяви едностранно прекратяване на огъня, а опозицията - да го спазва, предадоха ДПА и Франс прес.

Той заяви след среща с френския президент Франсоа Оланд в Париж, че обсъжда въпроса с "ключовите страни" от Съвета за сигурност на ООН и държавите от региона.

Страданието в Сирия достигна неприемливо равнище, каза Бан Ки Мун на съвместна пресконференция с Оланд. Генералният секретар на ООН предупреди, че е "недопустимо населението да продължи да страда по този начин" и призова държавите, които доставят оръжия на двете страни в конфликта, да спрат да го правят.

Задълбочаване на милитаризацията на конфликта само ще направи положението на сирийския народ още по-трудно, се аргументира Бан Ки Мун. Той подчерта, че конфликтът може да бъде решен само по политически път.

Франсоа Оланд се спря на нарастващото напрежение между Сирия и Турция, която уби сирийски военни при ответни удари, нанесени в отговор на гибелта на турски цивилни, поразени от заблудени снаряди, изстреляни от другата страна на границата. Ако бе избегната ескалация на насилието, то е, защото Турция прояви сдържаност, увери Оланд, но се запита още колко дълго ще продължи търпението на Анкара.

Френският президент призова за налагане на нови санкции на режима в Дамаск, за да отстъпи. Сред идеите, проучвани от международната общност, е турско предложение за преходен период в Сирия, през който страната да бъде ръководена от вицепрезидента Фарук аш Шараа, отбеляза той, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase