Снимка: архив, Reuters
fallback

Сирийският президент Башар Асад подписа днес указ за обща амнистия, от която обаче са изключени "терористите", както режимът нарича въоръжените бунтовници, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.

Амнистията, която обхваща престъпленията, извършени до 23 октомври 2012 г., не се отнася и за "престъпниците на свобода", освен ако не се предадат на властите.

Oще по темата

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права десетки хиляди цивилни са били хвърлени в затвора, а хиляди други са изчезнали в тъмниците на режима от началото на бунта срещу Асад на 15 март 2011 година, посочва АФП.

ДПА цитира думи на Рами Абдул Рахман, ръководител на базирания в Лондон правозащитен център, според когото това не е истинска амнистия. "Той (Асад) освобождава 100 затворници и задържа 500 други", казва активистът.

Понастоящем пратеникът на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими е в Сирия в опит да издейства прекратяване на огъня заради настъпващия в петък мюсюлмански празник Курбан байрам. Представители на режима в Дамаск казаха, че са склонни на временно прекратяване на огъня, но ако Западът и арабските му съюзници престанат да подкрепят бунтовниците, посочва ДПА.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че от обявената амнистия могат да се възползват в срок от 60 дни всички разкаяли се противници на режима, но не и тези, които попадат под ударите на антитерористичното законодателство, прието през юли т.г. Важен момент в президентския указ е отменянето на смъртното наказание в Сирия и заменянето му с доживотна каторга, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Съвременник

преди 11 години

До Анонимен- Той избива народа си ,колкото и в Белене имаше хвърлени на свините и изядени от тях затворници! Това го казваха нашите "демократи" и лъжеха народа да гласува за тях след 1989 г. ! Тогава разсипаха България и не оставиха камък върху камък ! ! Това е истината млади хора !

13

bg

преди 11 години

Zionistkite lainarski svine-maimuni slagat sataninskite teroristi v kavi4ki.

12

До 12

преди 11 години

Никой не те кара да си въобще гъзоблизец на някой,жалко че повечето не харесват родината си,обичайте си родината бе,не руски или американски интереси да ви влиаят,толкова ли е трудно???

fallback