Протестиращи чупят стъклата на прозорци на сградата на посолството на САЩ в Сана. Снимка: Reuters

Един човек е загинал, а десетки са ранени при нападение срещу американското посолство в столицата на Йемен град Сана, съобщи агенция Синхуа.

Още по темата

Протестиращите срещу създадения в САЩ филм „Невинността на мюсюлманите“ йеменци са обкръжили сградата на посолството и се опитват да проникнат вътре. Те са подпалили няколко автомобила, собственост на дипломатите, изпочупили са стъклата на прозорци в сгради вътре в района на дипломатическото представителство.

„Главната сграда на посолството е добре защитена от силите за сигурност на Йемен и САЩ, но някои от протестиращите са успели да се изкачат по стената, заобикаляща комплекса сгради на посолството. В момента ситуацията е под контрол. Улиците, водещи към посолството, са затворени“, заяви за агенцията представител на МВР на Йемен, чието име не се посочва.

Служителите на силовите структури стрелят във въздуха, опитвайки се да разпръснат тълпата, използват се дори водни оръдия, посочва РИА Новости.

ДПА съобщи и за протести в град Газа, където десетки палестинци изгориха американско и израелско знаме с викове "Смърт на Америка!" и "Смърт на Израел!". Демонстрацията срещу разпространения в интернет антиислямски филм, предизвикал размирици и в Египет, се състоя в квартал на Газа, където са разположени офисите на международни хуманитарни организации.

Близо 500 души протестираха срещу антиислямския филм близо до посолството на Швейцария в Техеран, което представлява американските интереси в Иран, съобщи Франс прес. Демонстрацията беше организирана от радикална ислямска студентска организация. Над 200 полицаи от частите за борба с масовите безредици и пожарникари попречиха на демонстрантите да се приближат до посолството, чийто персонал беше евакуиран от съображения за сигурност.

Вълна от нападения срещу дипломатически представителства на САЩ премина през мюсюлманските страни в Близкия изток и Северна Африка, след като се появи информацията за заснетия в САЩ филм „Невинността на мюсюлманите“. В него пророкът Мохамед е представен в крайно неблагоприятна светлина.

Сблъсъци пред посолството на САЩ в Кайро избухнаха отново тази сутрин. Вълненията в Египет започнаха във вторник, когато бе разпространена новината за американски филм за пророка Мохамед, който оскърбява чувствата на мюсюлманите.

Стотици привърженици на шиитския духовник Муктада Садр протестираха днес в иракския град Наджаф срещу заснетия в САЩ антиислямски филм, който предизвика насилието срещу американското консулство в Бенгази.

По време на протест във вторник през нощта пред консулството на САЩ в Бенгази въоръжени мъже атакуваха сградата. При нападението загинаха американският посланик Кристофър Стивънс и още трима служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase