Военните наблюдатели на ООН напуснаха Дамаск. Снимка: архив, Reuters

Военните наблюдатели на ООН напуснаха днес Дамаск след четиримесечна мисия, по време на която те бяха безпомощни наблюдатели на ескалацията на конфликта в Сирия, предаде Ройтерс.

В мисията, която така и не можа да изпълни основната си задача - да следи за спазването на примирие между режима и опозицията - първоначално участваха 300 души. Днес бяха останали толкова хора, колкото могат да се поберат в седем леки автомобила, посочва агенцията.

Още по темата

Невъоръжените наблюдатели прекратиха на практика дейността си още през юни, след като някои от тях попаднаха под огъня при престрелките между части на правителствената армия и въоръжени групи бунтовници. Днес почти всички вече са напуснали сирийската столица. Последните ще отпътуват в петък. На тяхно място остава малък офис за връзка, за да не бъде пропуснат и най-малкият шанс за политическо уреждане на конфликта, превърнал се в гражданска война.

"Мисията ни се провали, защото и двете страни не спазиха поетите от тях задължения", заяви униформен наблюдател от мисията на ООН.

Мандатът на мисията наблюдатели на световната организация в Сирия изтече снощи. Съветът за сигурност на ООН реши миналата седмица, че в момента няма условия, които биха позволили мандатът на мисията да бъде продължен, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase