Сирийските бунтовници са предприели голяма операция. Снимка: архив, Reuters

Сирийските бунтовници обявиха снощи началото на голяма операция, наречена "Вулканът Дамаск и сирийските земетресения", докато продължаваха ожесточените сблъсъци между бунтовниците и сирийските сили за сигурност в няколко квартала на столицата, предаде Франс прес.

Съвместното командване на Хомс и военният съвет на Сирийската свободна армия заявиха, че мащабната операция е започнала в 20 ч. местно време в отговор на кланетата и варварските престъпления на режима на Башар Асад.

Те призоваха бунтовниците да обкръжат всички пунктове на армията, полицията и милициите Шабиха, да прекъснат всички международни пътища от Алепо на север до Дераа на юг и от Дейр аз Зур в Източна Сирия до Латакия на западното крайбрежие, да завземат контрола над всички пътища за доставки. Отправя се призив към сирийските военни да дезертират. Сирийската свободна армия заявява, че ще работи за освобождаването на всички задържани.

Операцията е първият стратегически етап от кампанията, която ще доведе Сирия до пълно гражданско неподчинение, се казва в изявлението. Подчертава се, че Сирийската свободна армия ще смята за законни цели всички чужди военни на сирийска територия, както и съюзниците на сирийския режим като ливанското шиитско движение Хизбула и иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, както и иракските милиции и палестинските групировки, подкрепящи Башар Асад.

Междувременно бивш сирийски дипломат, минал на страната на опозицията, заяви за Би Би Си, че сирийският президент Башар Асад може да използва химическо оръжие срещу силите на опозицията и има непотвърдени съобщения, че вече може би го е използвал.

Науаф Фарес е първият сирийски посланик, който се отказа от режима и най-известният политик, минал на страната на опозицията. Фарес бе сирийски посланик в Ирак. На 11 юли той обяви, че вече не представлява режима на Асад.

По думите на Фарес дните на Асад са преброени, но той е готов да изтреби целия сирийски народ, за да остане на власт. Уверен съм, че ако режимът на Асад бъде атакуван от народа, той ще използва химическо оръжие, каза бившият сирийски посланик, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase