Снимка: ЕПА/БГНЕС

Статия на The Wall Street Journal отбелязва, че хуманитарната криза в ивицата Газа се задълбочава. Конвоите, пренасящи хуманитарна помощ постоянно са атакувани от котрабандисти, криещи цигарите в камиони. "Цигарите се превърнаха в новото злато в Газа", така служител на ООН обощава ситуацията.

Цигарите в ивицата Газа могат да стигнат цена от 25 долара за кутия. Такава е ситуацията, която възникна, след като израелската армия, която окупира контролно-пропускателния пункт Рафа на границата с Египет в началото на май, прекъсна нелегалния маршрут за доставка на тютюневи изделия, допълва “Труд”.

Доставките в момента се извършват през пункта "Керем Шалом", разположен на границата с Израел. Там обаче, за разлика от Рафа, палестинските контрабандисти не могат да действат, така че единствената им възможност е да атакуват камионите по маршрута. С течение на времето атаките срещу конвои с помощ станаха толкова интензивни, че повече от хиляда камиона вече са паркирани на контролно-пропускателните пунктове.

Шофьорите се колебаят дали да продължат. "Това подкопава всичко, което се опитваме да направим", казва представител на ООН пред The Wall Street Journal.

Скот Андерсън, който е ръководител на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) в ивицата Газа заяви, че организацията е спряла изпращането на стоки през този контролно-пропускателен пункт от 15 юни от съображения за сигурност. Един от жителите на района разказа пред репортери, че веднъж видял няколко въоръжени мъже да търсят внимателно чували с брашно, паднали от камиона, след което се качили обратно на него и си тръгнали.

"Ако в тези чанти имаше цигари, тези хора щяха да убият всеки, който ги докосне", добави той. Служители на ООН твърдят, че два от складовете на организацията са били атакувани в ивицата Газа и че престъпниците са се интересували само от скрити тютюневи изделия.

Говорителят на ООН споделя, че цигарите са като златото в момента. Палестинец, запознат с операциите на контрабандистите, казва, че техните съучастници крият цигарите в чанти или кутии със законни стоки, а понякога дори в храна. Мога например да сложа една-две кутии цигари в една диня, от която махам сърцевината. Израелците внимателно проверяват всеки конвой, но не могат да проверят всеки отделен пакет, кутия или пакет.

The Wall Street Journal допълва, разпределението на хуманитарна помощ се превърна в един от основните проблеми по време на войната в ивицата Газа. Хуманитаристите казват, че Израел ограничава доставките, а боевете, беззаконието и широко разпространеното унищожаване на пътища и друга инфраструктура затрудняват доставянето на помощ. В резултат на израелски въздушен удар срещу конвоя за помощ на World Central Kitchen, който уби седем доброволци, някои организации не са склонни да излагат служителите си на риск повече.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase