Генерал от Свободната сирийска армия не изключва Асад да провежда етническо прочистване. Снимка: Reuters

Свободната сирийска армия няма да позволи на президента Башар Асад да избяга. Това заяви в интервю за Дарик генералът от командването на сирийските революционни сили Малик aл Курди.

Главната цел е Башар Асад да бъде заловен и предаден на съд заради убийствата на мирни граждани в Сирия, каза генералът.

„Башар Асад е виновен за убийството на много хора, също както и неговият баща Хафез Асад през 1980 г., когато армията му изби мирни граждани. Башар е отговорен за убийствата, няма как да го пуснем, няма да му позволим да избяга. Хванем ли го, ще бъде обвинен и ще бъде съден“, каза Ал Курди.

Офицерът коментира, че недостигът на тежко въоръжение и бойна техника не позволява на свободната армия да превземе Дамаск и да свали Башар Асад.

Още по темата

Според Ал Курди в момента армията на Асад има около 350 000 войници, а Свободната сирийска армия е с численост около 100 000 войници и офицери. „Въоръжени сме с автомати „Калашников", имаме РПГ-та (ръчни противотанкови гранатомети), леки и тежки картечници. Оръжията взимаме с бой от армията на Башар Асад. Нямаме тежко въоръжение, оръдия, танкове и др. Дори ако пленим танк, не можем да го вземем, защото той може да бъде унищожен от правителствените авиация и от бойни хеликоптери“, каза офицерът.

Генерал Ал Курди призна, че не изключва хипотезата, според която Асад провежда етническо прочистване, за да подготви възможност за създаване на нова държава, населена единствено от алеуити.

„Ще ви дам пример - има един малък град до турската граница Джисур Ашур, друг такъв е град Хафе, където бях преди дни. Там има около 97 села, в които над 90% от жителите са сунити. Всеки ден, буквално всеки ден военните удари върху тях са много силни. Те гонят хората от там и всеки може да се запита „защо". Защо прогонват само сунити от зоната между реката Хаас на север до турската граница до Латакия на юг? При условие, че се гонят сунитите, е ясно, че Башар Асад може да има и такъв план", обясни Ар Курди пред Дарик.

По повод на възможността революционната армия да се бие дори и срещу групировката Хизбула, която е базирана в Ливан, Малик aл Курди заяви: „Всеки човек, всяка държава, всякаква армия, няма значение Хизбула или друга, щом подкрепят Башар Асад в земята на Сирия, ще бъдат врагове на свободната армия".

*Генерал Малик ал Курди е част от Генералния щаб на Свободната сирийска армия, която обединява всички въстанически сили срещу правителството на президента Башар Асад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase