Около 100 западни и арабски страни участваха в срещата на групата "Приятели на сирийския народ" в Париж. Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли от властта. Това се заявява в заключителния документ от конференцията на "Приятелите на сирийския народ" в Париж.

Конференцията призова Съвета за сигурност на ООН спешно да приеме обвързваща резолюция по силата на член 7-и от устава на Обединените нации, подкрепяща плана на Кофи Анан и подписаното миналата седмица в Женева споразумение за политически преход. Участниците в срещата са поискали Съветът за сигурност да "наложи мерки" за гарантиране на изпълнението на резолюцията. Член 7-и дава възможност за налагане на санкции, както и за прибягване до сила срещу онези, които не ги изпълняват.

Присъстващите на срещата решиха да увеличат значително помощта си за опозицията, главно под формата на средства за комуникация.

Още по темата

Представители на около 100 западни и арабски страни се събраха в Париж за срещата на групата "Приятели на сирийския народ", като целта е да бъде подтикнат президентът Асад да се оттегли от властта, а Русия да бъде да скъса връзките с режима в Дамаск.

Русия обяви по-рано, че ще бойкотира днешната конференция. България е представлявана на срещата от външния министър Николай Младенов.

Междувременно днес Москва категорично отхвърли твърденията, че в сирийската криза подкрепя режима на президента Башар Асад, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Рябков коментира думите на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, че Китай и Русия блокират възможните действия за прекратяване на кръвопролитието в Сирия.

"Категорично отхвърлям твърденията, че в ситуацията, създала се в Сирия, Русия поддържа режима на Башар Асад", заявил Рябков. "Тук не става дума за подкрепа на една политическа фигура или друга, а за това, че процесът на уреждане трябва да бъде поставен на нормална, политическа основа".

"Русия не се занимава с подкрепа на конкретни политически фигури в Сирия, а с работа, която, надяваме се, ще позволи да се стигне до толкова необходимия диалог между властите и опозицията в Сирия", подчертал Рябков.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова по-рано днес на срещата в Париж световните сили да покажат на Русия и Китай, че трябва да платят определена цена за това, че възпрепятстват напредъка към демократичен преход в Сирия.

Русия и Китай си въобразяват, че подкрепата им за режима на Башар Асад няма да им струва нищо. Единственият начин това да се промени, е всички присъстващи тук пряко и незабавно да покажат ясно на Русия и Китай, че ще си платят за това, че пречат на напредъка, което вече е недопустимо, заяви тя.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд призова участниците във форума, ентусиазирани от новината за преминаване на висш сирийски военен на страната на бунта, да увеличат хуманитарната помощ за сирийците.

За това, че генерал от елитните Сирийски републикански гвардейци е избягал в Турция, съобщи сайтът Syriasteps. Това е първо съобщение за дезертьорство на висш офицер от армията на Башар Асад от избухването на въстанието в Сирия преди 16 месеца.

"Високопоставен източник от силите за сигурност потвърди бягството на генерал Мунаф Тлас в Турция", съобщи Syriasteps, който има контакти със сирийските служби за сигурност. Сайтът цитира служител от силите за сигурност, според когото "бягството му не означава нищо".

"Тлас избяга след като разбра, че сирийското разузнаване има пълна информация за външните му контакти и надзора му на терористични операции в Сирия. Ако сирийското разузнаване искаше да го арестува, щеше да го направи", добавя източникът.

Френският външен министър Лоран Фабиюс съобщи днес, че дезертиралият преди три дни генерал от сирийската армия Мунаф Тлас пътува за Париж.

Мунаф Тлас е дезертирал през три дни и изглежда е напуснал Сирия, посочи пък източник от Дамаск, уточнявайки, че генералът вероятно е на път за Париж, където се намират жена му и сестра му Нахед Оджех - вдовица на саудитския милиардер и търговец на оръжие Акрам Оджех.

Мунаф Тлас е част от сирийската номенклатура. Той е син на генерал Мустафа Тлас - бивш министър на отбраната и стар приятел на Хафез Асад, бащата на сегашния президент. Тлас е сунит, роден през 1964 г. в Растан, провинция Хомс. С президента Башар Асад са приятели от деца.

Според близък до сирийските власти източник Тлас – генерал от елитната Републиканска гвардия, охраняваща режима, е бил отстранен от длъжност преди година, той като не бил достатъчно надежден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase