Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Сирийският президент Башар Асад може да остане по-дълго на власт, отколкото смятат опонентите му, с мълчаливото съгласие на западните лидери, които искат да осигурят нови петролни маршрути до Европа през Сирия, преди режимът да падне, пише британският в. "Индипендънт". Според запознат източник с прехода в Сирия американци, руснаци и европейци работят по споразумение, което ще позволи на Асад да остане лидер най-малко още две години в замяна на политически отстъпки за Иран и Саудитска Арабия в Ливан и Ирак.

Русия ще получи уверения, че ще запази военната си база в Тартус в Сирия и отношенията с евентуално правителство в Дамаск, сформирано с подкрепата на Иран и Саудитска Арабия. Скорошната отстъпка на Русия, а именно, че Асад може да не бъде необходим в бъдещата структура на властта, разкрива идеята, че Западът може
да се съгласи Асад да остане президент в замяна на споразумение, което спира по-нататъшно затъване на страната в гражданска война.

Американско-руски преговори, които са цинично прикрити зад взаимните обвинения на Хилари Клинтън и руския й колега Сергей Лавров, водят към това свръхсилите да признаят влиянието на Иран над Ирак и отношенията му със съюзниците от Хизбула в Ливан, а Саудитска Арабия и Катар да бъдат насърчени да гарантират правата на сунитските мюсюлмани в Ливан и Ирак, твърди "Индипендънт".

Основният въпрос, около който се въртят преговорите между световните сили обаче, е стремежът на Запада да гарантира петрол и газ от страните от Залива, без да зависи от доставките от Москва.

"Говорим за два основни петролни маршрута за Запада – от Катар и Саудитска Арабия през Йордания и Сирия и Средиземно море до Европа, и от Иран през шиитски Южен Ирак и Сирия до Средизeмно море и Европа. Това има значение. Ето защо те ще бъдат подготвени да позволят на Асад да остане на власт още две години. Ще бъдат напълно доволни от това положение. И Русия ще има място в нова Сирия", изтъкна добре осведоменият източник.

Планът за преходно правителство на националното единство, което да сложи край на кръвопролитията в Сирия, вчера за първи път срещна пречка, преди да стигне до масата на преговорите в Женева, след като Русия изтъкна, че международната общност няма право да изключи президента Башар Асад от Групата за действие за
Сирия.

Новата инициатива на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан, която се очаква да доминира на преговорите в Женева утре, идва в момент на ескалиращо напрежение, като Турция разполага противовъздушни оръжия по границата си. Саудитски военни също са в състояние на готовност след голяма експлозия, която разтърси Дамаск.

Надеждите за политическо решение на сирийската криза бяха сломени вчера, след като Русия заяви, че няма да одобри международен план за политически преход, който предвижда Асад да предаде властта, пише британският в. "Гардиън".

Още по темата

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в Москва: "Ние няма и не можем да подкрепим каквато и да била намеса отвън или налагане на някакви рецепти. Това засяга съдбата на президента на страната Башар Асад."

Лавров ще се срещне с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в Санкт Петербург, за да обсъдят конференцията в Женева, която ще има за цел широка подкрепа за преходно правителство на единството в Дамаск.

Все още не е ясно дали Русия е променила решението си и приема план за преход, който гарантира оттегляне на сирийския президент Башар Асад, пише в. "Вашингтон пост". Официални лица от няколко страни, които планират да участват на срещата, заявиха, че няма вероятност Русия да изостави Анан.

"Нашите опасения са, че руската позиция може да не се е променила достатъчно, което да гарантира една конструктивна среща", заяви европейски дипломат.

Русия твърди официално, че е неутрална по отношение на Сирия и изтъква, че поддържа ежедневен контакт с Асад, за да предотврати насилие срещу цивилни, отбелязва в. 'Телеграф".

Всъщност Москва е ключовият съюзник на Дамаск в 16-месечния конфликт и блокира няколко опита на ООН да наложи санкции на правителството на Асад. Русия продължава също така да доставя оръжия на режима му въпреки неодобрението на Запада, напомня 'Телеграф".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase