Турски военен конвой се придвижва към сирийската граница. Снимка: архив, Reuters

Конвой от около 30 бронирани коли и оръдейни и ракетни установки от командването на 39-а механизирана пехота от турския пристанищен град Искендерун се придвижват към сирийската граница, съобщават турските вестници "Тюркие" и "Заман".

В района са били разположени и голям брой въоръжени военнослужещи, които преди това преминали през центъра на Искендерун. В. "Тюркие" цитира информация, според която военните ще бъдат дислоцирани в района на граничния контролно-пропускателен пункт Джилвегьозю и на градовете Рейханлъ, Яйлядагъ и Алтънйозю.

Още по темата

Същевременно "Тюркие" информира, че заради военната активност в района сирийските бежанци от лагера в Рейханлъ, който се намира в най-голяма близост до сирийската граница, са били откарани с микробуси и автобуси в Шанлъурфа.

След свалянето на турския изтребител от Сирия на 22 юни отношенията между Анкара и Дамаск се влошиха дотолкова, че редица експерти не изключват военни действия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Турското ръководство обаче заяви, че не желае война и възнамерява да разреши проблема по дипломатически път.

Преди дни обаче премиерът Реджеп Таип Ердоган заяви, че турската армия занапред ще отговори на всяко едно нарушение на границата на страната със Сирия, а сирийският режим ще бъде разглеждан от Анкара като открита и близка заплаха за Турция.

"Всеки военен елемент от Сирия, който приближава границата на Турция, ще бъде смятан за заплаха и ще бъдат предприети действия като при военна заплаха. Предупреждаваме сирийския режим да не допуска грешка и да не изпитва турското ръководство," заяви още турският премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase