Разрушена сграда в град Хомс, Сирия. Снимка: Reuters

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби призова днес сирийското правителство незабавно и изцяло да приложи подкрепяния от ООН план, одобрен от Дамаск по-рано тази седмица, предаде ДПА.

"Този план е положително развитие, над което после може да се надгражда", заяви Ал Араби при откриването на срещата на върха на Арабската лига в иракската столица.

"Събитията, наблюдавани напоследък в някои арабски страни, ни задължават да се вслушваме в гласа на хората", добави той, имайки предвид вълната от народни въстания, които свалиха няколко автократични режима в региона.

Арабските ръководители се събраха в ранния следобед на първата си среща на върха в Багдад от 22 години. Началото й съвпадна с експлозия на снаряд близо до зелената зона в центъра на иракската столица, където протича форумът, въпреки строгите мерки за сигурност. Снарядът се взриви недалеч от иранското посолство, без да причини жертви, а само леки материални щети като няколко счупени витрини. Джихадисти призоваха на ислямистки сайт преди два дни да бъде ударен Дворецът на републиката, където заседават арабските лидери.

Още по темата

Само 9 от всичките 21 арабски държавни ръководители пристигнаха за срещата (без да се брои Сирия, чието членство в организацията беше замразено), посочва АФП. Повечето от страните членки са представени от министри или посланици.

На срещата, която формализира връщането на Ирак в арабското семейство, участва емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер Ал Сабах, чието идване в Ирак близо 20 години след инвазията на войските на бившия диктатор Саддам Хюсейн срещу страната му може да се определи като историческо, посочва АФП.

Целта на срещата в Багдад е да засвидетелства подкрепа за сирийския народ, без да настоява за оставка на президента Башар Асад, който не е допуснат да участва.

Вашингтон обаче заяви, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да предаде властта.

Това, че сирийското правителство приема подкрепяния от ООН план за спиране на насилието, не променя позицията на САЩ, че президентът Башар Асад трябва да предаде властта, заяви Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.

Говорителят на Белия дом Джон Ърнест каза, че САЩ и преди са чували обещания от Асад. Той заяви, че Вашингтон ще преценява режима в Дамаск не по думите, а по делата му.

Държавният департамент на САЩ заяви, че засега Асад не е предприел необходимите стъпки за изпълнение на плана за решаване на кризата в Сирия, посочи ИТАР-ТАСС. По думите на говорителката на американското външно министерство Виктория Нюланд "насилието и арестите продължават в цялата страна", пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase