Сирийската армия отново навлезе в предградия на Дамаск. Снимка: архив, Reuters

Сирийски части започнаха днес операция срещу дезертьори от армията, укрили се в някои от предградията на столицата Дамаск, предаде Асошиейтед прес, като се позова на опозиционни активисти. Това са първите сблъсъци в Дамаск, след като армията успя в края на февруари да прочисти района на голям Дамаск от активни противници на режима.

Престрелките, продължили до тази сутрин, избухнаха броени часове преди началото на мощна вълна от протести в редица големи градове, започнали след голямата петъчна молитва.

Протести има в Алепо, в провинциите Хама и Хомс в централната част на страната и в Дераа на юг, където бяха дадени първите изстрели и първите жертви в сирийския конфликт. Редица райони в Дераа са обкръжени от пехотни и бронетанкови части на редовната армия.

Още по темата

Сирийските части използват и снайперисти. Престрелки между редовни армейски части и подразделение на Свободната сирийска армия избухнали тази нощ и в провинция Деир аз Зур покрай границата с Ирак. Продължава и офанзивата на армията в района на Идлиб, в северозападната част на страната.

Сблъсъците в Дамаск показват постоянно променящия се характер на сирийския конфликт, посочва АП. Бунтовниците отварят нови фронтове в момента, в който режимът насочи вниманието си към друга точка на страната. Според активист на опозицията, цитиран от АП, Свободната сирийска армия системно прилага тактиката на "новите фронтове". Според Франс прес въоръжената сирийска опозиция е преминала към "партизанска война" с бързо придвижване на малки въоръжени групи от един район в друг.

По призив на ръководството на продемократичната опозиция в Сирия участниците в днешните протести трябва да отправят призив "за незабавна военна намеса на арабските държави и мюсюлманските страни в целия свят", предаде АФП. Сирийската опозиция все по-упорито настоява за външна намеса.

Досега външната подкрепа, предимно от петролните монархии в района на Залива, се ограничава със спорадични доставки на оръжие за опозицията, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase