Кофи Анан. Снимка: Reuters

Пратеникът на ООН и Арабската лига Кофи Анан приключи двудневната си визита в Дамаск, без да успее да договори спиране на насилието. Мисията на Анан дори съвпадна със засилена офанзива на сирийските сили срещу разбунтувалата се провинция Идлиб и други бастиони на опозицията, предаде Франс прес.

Анан напусна Дамаск, след като представи на президента Башар Асад конкретни предложения за спиране на кръвопролитията, диалог и хуманитарни помощи. На практика обаче 150 души бяха убити през последните два дни.

"Положението е толкова лошо и опасно, че не можем да си позволим да се провалим", каза Анан през журналисти в края на визитата си. Той отбеляза обаче, че остава оптимист. По думите му единственият път към напредък са компромиси и отстъпки. "Убийствата и страданията, извършвани днес, трябва да спрат, а след това да се даде време за политическо решение", каза той в Дамаск след втората си среща със сирийския президент Башар Асад.

Анан потвърди, че е невъзможно дълго време да се устоява на вятъра на промяната, който се носи в днешно време. "Поисках от президента Асад да си припомни старата африканска поговорка - Не можеш да обърнеш посоката на вятъра, затова обърни воала си", каза пратеникът на ООН.

ИТАР-ТАСС съобщава, че Кофи Анан e призовал сирийските религиозни общности към търпимост и взаимно разбирателство. "Бих искал сирийците да се помирят и отново да живеят в сигурност, като се възползват от политическия плурализъм", подчерта дипломатът. Според него отговорни за възстановяването на мира и сигурността са не само правителството и международните посредници, но самият сирийски народ.

Още по темата

Анан каза, че след срещата си с местни политици и бизнесмени и представители на опозицията е стигнал до извода, че всички сирийци искат бързо прекратяване на конфликта.

Кофи Анан пристига довечера в Турция,  където ще обсъди темата за Сирия с турски официални представители.

Преди него в Турция беше на посещение и заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс, която също обсъди въпроса за Сирия с турския първи дипломат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase