Кофи Анан. Снимка: Reuters
fallback

Пратеникът на ООН и Арабската лига Кофи Анан приключи двудневната си визита в Дамаск, без да успее да договори спиране на насилието. Мисията на Анан дори съвпадна със засилена офанзива на сирийските сили срещу разбунтувалата се провинция Идлиб и други бастиони на опозицията, предаде Франс прес.

Анан напусна Дамаск, след като представи на президента Башар Асад конкретни предложения за спиране на кръвопролитията, диалог и хуманитарни помощи. На практика обаче 150 души бяха убити през последните два дни.

"Положението е толкова лошо и опасно, че не можем да си позволим да се провалим", каза Анан през журналисти в края на визитата си. Той отбеляза обаче, че остава оптимист. По думите му единственият път към напредък са компромиси и отстъпки. "Убийствата и страданията, извършвани днес, трябва да спрат, а след това да се даде време за политическо решение", каза той в Дамаск след втората си среща със сирийския президент Башар Асад.

Анан потвърди, че е невъзможно дълго време да се устоява на вятъра на промяната, който се носи в днешно време. "Поисках от президента Асад да си припомни старата африканска поговорка - Не можеш да обърнеш посоката на вятъра, затова обърни воала си", каза пратеникът на ООН.

ИТАР-ТАСС съобщава, че Кофи Анан e призовал сирийските религиозни общности към търпимост и взаимно разбирателство. "Бих искал сирийците да се помирят и отново да живеят в сигурност, като се възползват от политическия плурализъм", подчерта дипломатът. Според него отговорни за възстановяването на мира и сигурността са не само правителството и международните посредници, но самият сирийски народ.

Oще по темата

Анан каза, че след срещата си с местни политици и бизнесмени и представители на опозицията е стигнал до извода, че всички сирийци искат бързо прекратяване на конфликта.

Кофи Анан пристига довечера в Турция,  където ще обсъди темата за Сирия с турски официални представители.

Преди него в Турция беше на посещение и заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс, която също обсъди въпроса за Сирия с турския първи дипломат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Киркорчо

преди 12 години

Днес не само Киркорчо, а и Саркози казал за цял свят, че трябва съди Асад. Време всичко стави на местата си.

25

Ким Чен Ун

преди 12 години

Смачкай терористите на запада...давай БАШАР!!!!!!!!!!!!

24

Дилма Русев

преди 12 години

Изгони западните колониалисти БАШАР!!!!!!

fallback