Бан Ки Мун. Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун засили натиска си върху Сирия, заявявайки пред Общото събрание на световната организация, че има "зловещи съобщения" за това, че в град Хомс сирийските правителствени сили извършват произволни екзекуции, хвърлят в затвора и измъчват хора, предаде Ройтерс.

Сирийското правителство не изпълнява задължението си да защитава собствения си народ, заяви Бан Ки Мун и добави, че в няколко сирийски града военните нападат мирното население. Като пример той даде акцията на сирийската армия в Хомс.

Това изказване на генералния секретар е една от най-острите му критики на сирийския режим, отбелязва Ройтерс. Сирийският представител на ООН отхвърли обвиненията на Бан Ки Мун, заявявайки, че те се базират на медийни съобщения, изразени мнения или слухове. Те идвали от средите на опозицията, от хора, живеещи в чужбина или от хора, живеещи във враждебни на Сирия страни.

Вчера Бан Ки Мун призова Дамаск да допусне хуманитарни работници в обсадените сирийски градове. Той говори пред репортери, след като Международният комитет на червения кръст заяви на сирийските власти, че е недопустимо да се пречи на неговия конвой с помощи да влезе в един от кварталите на Хомс, където сирийската армия извърши същински кланета,  пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase