Раненият Пол Конрой. Снимка: Reuters

Фоторепортерът на в. "Сънди таймс" Пол Конрой беше изведен от Сирия в Ливан по таен канал и с цената на живота на 13 сирийски опозиционери, но съдбата на останалите трима журналисти, които са в клопката на Хомс, остава неясна, пише в. "Гардиън". Това са тежко ранената репортерка на в. "Фигаро" Едит Бувие, нейният фотограф Уилям Даниълс и кореспондентът на испанския в. "Мундо" Хавиер Еспиноса.

"Гардиън" публикува статия за организацията Avaaz.org, изиграла роля в прехвърлянето на Конрой в Ливан. Става дума за глобално интернет движение, което бързо се превърна в най-голямата и най-амбициозната активистка организация от ново поколение, която да действа в един глобализиран и доминиран от интернет свят.

Още по темата

Организацията установи мрежа от активисти и цивилни журналисти в Сирия, пише изданието. Името на организацията идва от фарси и означава "глас". Основател му е Рикън Патъл, канадско-британски ветеран от мозъчния тръст Международна кризисна група и от прогресивната американска група MoveOn.org. Организацията има 13 милиона членове по света и води кампании по разнородни въпроси, от борбата за свобода в Мианма до практиките във вестниците на Рупърт Мърдок, припомня в. "Гардиън".

Френският в. "Фигаро" отбелязва, че бяха правени няколко опита за евакуирането на четиримата западни журналисти от Хомс. Опитите бяха водени съвместно от Международния комитет на Червения кръст и сирийския Комитет на Червения полумесец. Те се провалиха, въпреки че две линейки на два пъти са били близо до квартала Баба Амр, където са журналистите. Отчасти провалът може да се обясни и с недоверието на сирийските въстаници, че тези операции по евакуацията може и да са нагласени от режима в Дамаск, отбелязва френският вестник.

Спасеният Конрой описва обстановката в квартала Баба Амр като безнадеждна, пише в. "Индипендънт". Десетки хиляди хора са изложени на риск в целия Хомс, който от 25 дни е под обстрела на режима. Има и непотвърдени информации, че Франция може би обмисля операция за спасяването на останалите в Хомс чужди журналисти, допълва изданието.

В. "Дейли телеграф" подчертава, че операцията по спасяването на журналистите се е объркала, когато групата, която се опитвала да ги изведе от Хомс, попаднала под масиран обстрел. Тогава журналистите били разделени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase