Танк на сирийската армия в квартал на Ербеен, близо до Дамаск. Снимка: Reuters
fallback

Сирийските сили са застрелвали невъоръжени жени и деца, обстрелвали са с артилерия жилищни квартали и са измъчвали ранени демонстранти в болници по нареждане на военни и държавни служители от най-високо ниво, е установила анкетна комисия на ООН, цитирана от Ройтерс.

Независимите разследващи призовават извършителите на тези престъпления срещу човечеството да бъдат изправени пред съд и казаха, че са изготвили поверителен списък с имена на командващи офицери и държавни служители, смятани за отговорни.

"Комисията получи достоверни и издържани доказателства, че командири от високо и средно ниво във въоръжените сили са наредили на своите подчинени да стрелят срещу невъоръжени протестиращи, да убиват войници, които отказват да се подчинят на заповедите, да арестуват лица безпричинно, да измъчват задържани и да атакуват жилищни квартали с безразборен танков и картечен обстрел", казват следователите в доклад до Съвета на ООН за човешките права.

Разследващата комисия, оглавявана от бразилеца Паулу Пинейро, е установила, че бунтовнически сили, водени от Свободната сирийска армия, също са извършвали престъпления като убийства и отвличания, макар и не в такива големи мащаби, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

КУУУУУУУ....

преди 12 години

Анкетна комисия на оон-да го дуууу... Еврейска дезинформация!

102

Анонимен

преди 12 години

Глупости, повече от половината от това изказване е малоумно."убиват войници, които отказват да се подчинят на заповедите," - във военна обстановка това са дезертьори и се елиминират, да."да арестуват лица безпричинно" - това как да го разбирам, седи си човека, лоялен е на режима, не е замесен в терористични актове, и го арестуват? Аре стига ве."атакуват жилищни квартали с безразборен танков и картечен" - ами там има терористи с автомати и гранатомети. Справка - СНН.

101

пропаганда

преди 12 години

"установила анкетна комисия на ООН, цитирана от Ройтерс""Комисията получи достоверни и издържани доказателства"Тия "достоверните" вече сме ги чели и за оръжията на Садам и за "хилядите убити" от Кадафи и за 11 септември на талибаните ...Ако има наивници да им вярват...

fallback