Протестите в Сирия продължават вече осем месеца. Снимка: Reuters
fallback

Дезертьори от сирийската армия са атакували база на военното разузнаване близо до столицата Дамаск, съобщи Ройтерс.

По време на среднощната атака са разрушени части от сградата на военновъздушното разузнаване в Хараста, според представители на сирийската опозиция.

Нападателите са от група, нарекла се "Свободна сирийска армия" – в нея участват дезертирали войници, които се обявиха срещу режима на Башар Асад.

Oще по темата

При атаката те са използвали гранатомети и тежки картечници. Засега не е ясно дали при нападението има загинали. Районът е отцепен.

Нападението в Хараста може да изиграе ключова роля, защото сирийското военновъздушно разузнаване е една от най-опасните държавни агенции и участваше в потушаването на протестите срещу президента Башар Асад, отбелязва Би Би Си.

Това е първата сериозна атака срещу голям военен обект в Сирия от началото на протестите насам. Тя се случва на фона на срещата на Арабската лига в Рабат, на която ще бъде изготвен отговор на насилието в страната. Очаква се лигата формално да замрази членството на Сирия в организацията – решение за тази крайна мярка бе взето в събота.

Сирийското правителство ограничи силно достъпа на чуждестранни журналисти в страната и е много трудно да бъдат потвърдени информациите за насилието и цивилните жертви, избити от армията.

По данни на ООН от началото на протестите през март досега в страната са загинали повече от 3500 души. Сирийското правителство обаче твърди, че убийствата са дело на екстремисти или престъпни групи.

Същевременно Турция, която доскоро подкрепяше режима в Дамаск, обяви, че е изгубила доверие в него. Вчера премиерът Реджеп Таип Ердоган предупреди, че кървавото потушаване на протестите може да постави президента Башар Асад редом до световните лидери, "които се хранят с кръв".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

memphis

преди 12 години

Чета коментарите и не мога да повярвам.Всички прогресивни мнения се оценяват с "-".Каква фанатична зган са българските комунисти!България нямала напредък? Как ще има с тези гангренясали мозъци?

39

до 37

преди 12 години

USA - глобалният терорист!!! Безспорен факт е че Съединените Американски Щати диктуват развитието на събитията в т.нар. "горещи точки" по целия свят. Какво става в страните в които се намесва САЩ. Страните са напълно съсипани до състояние на хуманитарна катастрофа. Повече от очевидно е, че ако има световен агресор и империя на злото то това може да бъде единствено САЩ. Ако САЩ беше човек определението за него щеше да е само едно - патологичен престъпник. Жертвите само от Виетнамската война на САЩ са около 6.5-7 милиона над (4 милиона цивилни! включвайки 600.000 камбоджанци) (9). Корейската война - 3.6 милиона. Ембаргото срещу Ирак след войната в залива 1 милион. Още един милион иракчани в настоящата война в Ирак. Броя на жертвите на НАТО в Афганистан е неясен. Сухарто антикомунист, подкрепян и въоръжаван от САЩ и запада 2 милиона. Да оставим настрана, че жертвите на втората световна война също следва да се припишат на капитализма. Както ще покажа в следващ текст капитализма, расизма, национализма и крайната му форма фашизма имат обща етична основа неравеството на хората, която е противоположна на социалистическата и комунистическата етика. Това добавя около 60 милиона жертви на сметката на капитализма. Жертвите на поддържаните от САЩ и запада хунти в Латинска Америка са около половин милион. Атомните бомби в Хирошима и Нагасаки съвсем безсмислено употребени 400 000 жертви. Като теглим чертата се получава 14-15 милиона жертви на капитализма от Втората световна война насам като жертвите на последната не са включени! За какво се бори САЩ сега? Измисля си врагове за да води агресивни завоевателни войни с цел грабеж на природни ресурси! Отчитайки всички тези неща следва да заключим, че определението Империя на злото подхожда много на САЩ, даже бихме могли да разширим понятието до цивилизация на злото.

38

/Ванга/

преди 12 години

"Пророчествата на Ванга""Човечеството ще преживее много катаклизми и много бурни събития. Ще се променя и съзнанието на хората. Ще дойдат тежки времена, хората ще се разделят на групи по вяра. Ще дойде на света най-старото учение. Питат ме: "Скоро ли ще дойде това време?" Не, не е скоро. Още Сирия не е паднала!""След 2000 година от земята първо ще изчезне една арабска държава, а после ще потъне един голям град. "Сега Русия се нарича Съюз. Но ще се върне старата Русия и ще се казва като при свети Сергий. Нейното духовно превъзходство ще признаят всички, включително и Америка. Преди това ще се сближат три страни - Китай, Индия и Русия ще се съберат в една точка. България ще е при тях само ако бъде заедно с Русия и като част от Русия. Без Русия за България няма бъдеще."/Ванга/Руското религиозно превъзходство е предсказано и от американския пророк Едгар Кейси: "...От Русия идва надеждата на света..

fallback