Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад издаде указ за произвеждане на 12 декември на местни избори, съобщи агенция САНА, цитирана от ДПА.

Министърът на местното управление Омар Ибрахим Галауанджи каза, че указът подчертава сериозното намерение на държавното ръководство да се ангажира с произвеждането на избори в цяла Сирия преди края на 2011 г., както беше обявено по-рано.

Още по темата

"Ще бъдат избрани висококвалифицирани и опитни хора, които ще работят за подобряване на ситуацията с услугите и развитието на страната", заяви той.

През август Асад обяви, че ще насрочи изборите като част от обещаната програма за реформи. Той призова всички политически сили, включително опозиционните, да участват в тях.

Това ще е първият подобен вот, откакто на власт в Сирия е партията Баас, посочва БТА. Понастоящем всички избирани кандидати са от Прогресивния национален фронт, в който влизат партията Баас и нейни съюзници.

Междувременно британският вестник „Гардиън“ пише, че в Сирия назрява въоръжен бунт, след като Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция срещу режима на президента Асад.

Активисти в градовете Хомс и Хама, където предимно мирните протести през последните шест месеца стават по-ожесточени и съпроводени с въоръжени сблъсъци, казват, че провалът на американските усилия Сирия да бъде заплашена със санкции убеждава някои хора, че дипломацията не може да ги защити.

"Няма друг изход, освен да се бием. Хората в Хомс смятат, че международната общност не е с нас и ние сме убедени в това. Русия и Китай ще продължат да защитават Асад, а докато е така, той ще ни преследва", заяви дисидент от Хомс.

Според източник от Съвета за сигурност, цитиран от "Гардиън", се очаква Великобритания, Франция и САЩ да внесат в Съвета за сигурност нова резолюция за Сирия, след като във вторник вечерта Русия и Китай наложиха вето върху предложението за заплаха от санкции срещу Дамаск.

В Хомс, където правителствените сили редовно влизат в сблъсъци с въоръжени членове на опозицията, много от които са дезертирали от армията войници, демонстранти открито се стремят да се сдобият с оръжие от чужбина.

"Знаем, че няма да видим изтребители на НАТО в небето над Дамаск. Ние сме сами срещу тях (силите на режима). Никой друг няма да ни помогне", заяви жител на Хомс.

В Бейрут, където се координира изпращането на хуманитарни доставки за Хомс и Хама, хуманитарни работници казват, че получават повече искания за оръжия, отколкото за храна или лекарства.

"Разбира се, ние не можем да помогнем в това. Но е показателно колко много се променят приоритетите им", заявиха хуманитарни работници, цитирани от "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase