Снимка: Reuters

Президентът на Сирия Башар Асад е повел страната си и целия Близък изток по опасен път, предупреди снощи Белият дом, предаде Франс прес.

"Асад е напът да загуби властта си, затова трябва да мислим за времето, след като той си отиде, както вече правят 23-те милиона сирийци", заявил пред журналисти говорителят на Белия дом Джей Карни.

САЩ засилиха критиките си срещу режима в Дамаск заради бруталната разправа с демонстрантите в редица райони на страната, посочва АФП. Снощи държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви, че според Вашингтон режимът в Дамаск носи отговорност за смъртта на близо 2000 цивилни, избити от силите за сигурност при потушаване на протестите.

Клинтън подчерта отново, че Башар Асад вече е загубил легитимността си на държавен глава в страната си и че САЩ и техни съюзници разработват стратегия за оказване на допълнителен натиск извън обявените вчера допълнителни санкции.

Въпреки това говорител на Държавния департамент обяви, че посланикът на САЩ в Дамаск Робърт Форд, който в момента е във Вашингтон, през близките дни ще се завърне на поста си.

"Много е важно посланикът да се върне в Сирия, за да се заеме с важната задача да установи контакти със сирийската опозиция и да продължи да изтъква пред правителството в Дамаск нашата загриженост във връзка със събитията там", подчертал говорителят.

Преди месец посланик Форд вбеси властите в Дамаск с посещението си в Хама - града, смятан за център на бунта срещу режима, посочва АФП. В интервю за телевизия Ей Би Си Робърт Форд обяви, че има намерение да продължи да пътува из Сирия.

Още по темата

Редица политически наблюдатели изтъкват, че засега САЩ се въздържат да отправят открит призив към Башар Асад, опасявайки се, че в Сирия може да се стигне до религиозна или гражданска война и че оттеглянето на сегашния президент ще създаде опасен вакуум във властта, посочва АФП. В същото време, изтъкват някои наблюдатели, САЩ не разполагат с много средства за влияние върху политическата обстановка в Сирия.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase