Снимка: Архив Reuters

Саудитският крал Абдула призова днес за прекратяване на кръвопролитията в Сирия и обяви, че ще изтегли посланика на страната си от Дамаск за консултации, съобщи Ройтерс.

"Случващото се в Сирия е неприемливо за Саудитска Арабия", посочва кралят в писмено изявление, прочетено по сателитната телевизия „Ал Арабия“. Събитията в Сирия "нямат нищо общо с религията, ценностите или морала", изтъква крал Абдула.

Това са най-острите критики, които петролният гигант - абсолютна монархия, забраняваща политическата опозиция, отправя срещу арабска държава от началото на вълната от протести в Близкия изток, свалили автократичните режими в Тунис и Египет, отбелязва агенцията.

"Сирия трябва мъдро да размисли, преди да стане твърде късно и да обяви и да прокара реформи, които да са не просто обещания, а истински реформи", се казва още в изявлението.

Крал Абдула изпрати през март саудитски войски да помогнат на съседната монархия Бахрейн да потуши антиправителствени протести, а саудитски официални представители критикуваха решението да бъде изправен на съд сваления египетски президент Хосни Мубарак, отбелязва агенцията.

Саудитска Арабия изигра ролята на посредник в съседен Йемен и прие за лечение президента Али Абдула Салех, който беше ранен при бомбено нападение, когато протестите срещу режима му прераснаха в открит конфликт.

В самата Сирия няколкостотин души са били арестувани при операция на армията в източния град Дейр аз Зур. Това съобщи сирийският Център за наблюдение на правата на човека, цитиран от ДПА.

Още по темата

Рано тази сутрин в града се е чувал интензивен картечен огън, след като при операция на армията и специалните части вчера бяха убити най-малко 50 души, посочва правозащитната организация.

При предприетите масови арести в квартал Гарагма на град Хама пък са били задържани около 1500 души.

Активист разказва, че силите за сигурност съобщавали с високоговорител имена и ако съответният човек не излизал сам, за да се предаде, войници щурмували дома му и арестували всички мъже в него, твърди активист.

Десетки други хора били арестувани в северната провинция Идлиб, след като танкове и бронирани машини атакували град Маарет ал-Нааман.

Над 1650 цивилни и около 390 служители на силите за сигурност са убити от началото на протестите срещу президента Башар Асад, избухнали в средата на март, според местни правозащитници.

Сведенията не могат да се проверят, тъй като сирийските власти забраниха достъп на повечето чуждестранни медии и международни правозащитни организации в страната. На фона на засилващ се международен натиск върху правителството му вчера Башар Асад се закани да продължи операциите срещу, както той твърди, престъпническите банди, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase