Снимка: Reuters

Десетима затворници, сред които предполагаеми членове на “Ал Кайда” и четирима полицаи загинаха тази нощ по време на бунт в багдадски арест.

Това заяви в неделя високопоставен представител на местните служби за сигурност, предаде Франс прес.

Асошиейтед прес цитира официални лица, съобщили за 16 убити, включително шестима полицейски служители.

Според източника на АФП, един от задържаните в затвор към вътрешното министерство успял по време на разпит да отнеме оръжието на един офицер, убил го и освободил още 9 затворници от своята килия.

По време на бунта загинали генерал Моайед ал Салех, шеф на секторен отдел за борба с тероризма, подполковник, лейтенант и редови полицай. Някои участници в бунта се барикадирали в сградата, но впоследствие били ликвидирани.

Подстрекателят на метежа бил Хутайфа ал Батауи, предполагаем активист на “Ал Кайда”. Той е обвинен, че е координирал кръвопролитното нападение срещу католическа църква в Багдад на 31 октомври м. г., при което загинаха 44 енориаши, двама свещеници и седмина души от силите за сигурност.

Лейтенант от антитерористичния отдел на вътрешното министерство го разпитвал, за да получи данни за операциите, които иракският клон на “Ал Кайда” би могъл да предприеме като отмъщение за убийството на Осама бен Ладен в Пакистан.

Затворникът обаче му отнел оръжието и го убил, после взел заложници и освободил още 9 задържани, пише БТА.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase