Снимка: Reuters

 Между 50 и 55 души по медицински източници, а според местната власт - до 70 души са загинали в понеделник при експлозия във фабрика за боеприпаси в град Джаар, Южен Йемен, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Сред жертвите има деца.

По-рано медиите съобщиха, че на 26 март Джаар е бил превзет от ислямистки бунтовници. При нападението въоръжени лица са разграбили и оръжейния завод. 30 предполагаеми бунтовници от „Ал Кайда“ са изнесли оръжие и са изчезнали с автомобили.

Властите съобщиха, че в момента на експлозията в сградата са се намирали жители на Джаар, които търсели останали в завода боеприпаси.

Още по темата

Като се позова на очевидци, АП съобщи, че при нападението бунтовниците са превзели правителствени сгради в Джаар, а полицията е напуснала града. При сблъсъци с бунтовниците са загинали шестима войници. Няма информация Джаар да се е върнал под контрола на правителството, пише Lenta.ru.

Безредиците в Джаар станаха на фона на масовите антиправителствени прояви, които продължават в Йемен от началото на 2001 г. Демонстрантите, които бяха подкрепени от част от генералитета, искат оставката на президент Али Абдула Салех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase