Снимка: Ройтерс

Франция официално призна Преходния национален съвет (ПНС) на Либия за "единствен законен представител на либийския народ", обяви Али Есауи, представител на ПНС, след срещата си с френския президент Никола Саркози, предаде АФП.

В скоро време Париж ще изпрати в Бенгази свой посланик.

Информацията бе потвърдена веднага и от Елисейския дворец. В съобщението на президентската канцелария се посочва, че Франция е първата страна в света, която признава ПНС на Либия като "законен представител на либийския народ".

"Въз основа на това признаване ние ще открием дипломатическо представителство, наше посолство в Париж, а в Бенгази ще бъде изпратен френски посланик", подчерта Есауи. "Френският посланик ще бъде временно базиран в Бенгази, преди да се завърне в Триполи", добавил представителят на ПНС.

Предстоящата размяна на посланици между Париж и Бенгази също бе потвърдена от Елисейския дворец.

Съобщението за решението на Париж да признае Преходния национален съвет на Либия бе направено ден преди извънредната среща на високо равнище на Европейския съюз в петък в Брюксел, която ще бъде посветена изцяло на обстановката в Либия. Очаква се президентът Никола Саркози да предложи "глобален план" за преодоляване на кризата в Либия.

"Ще има стратегически план, който ще бъде предложен от Франция в петък пред останалите членове на Европейския съвет", уточни друг емисар на либийските опозиционери Махмуд Джибрил, който също беше на срещата с френския президент.

Никола Саркози е първият държавен глава в ЕС, който приема официално представители на либийската опозиция, отбелязва Франс прес. След края на разговора, той придружи емисарите на ПНС на площадката пред входа на Елисейския дворец и дълго се ръкува с тях пред фоторепортерите и представителите на пресата.

Френската инициатива контрастира със сдържаността на ЕС по отношение на либийската опозиция, пише БТА. В сряда дипломат номер едно на ЕС, баронеса Катрин Ащън отказа в Страсбург да подкрепи искането на ПНС да бъде признат за единствена легитимна власт в Либия. Това искане обаче беше подкрепено Европарламента.
По-рано днес френският министър на външните работи Ален Жупе призова ЕС да започнат диалог с либийските опозиционери.

Той уточни, че заедно с германския си колега Гидо Вестервеле са уверени, че Кадафи вече напълно се е дискредитирал, трябва да се оттегли от властта и да се започнат разговори с нови либийски държавници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase