Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руският Генерален щаб следи с помощта на космически средства денонощно в реално време ситуацията в Либия от първия ден на вълненията там.

Преди всички се осъществява мониторинг на положението в столицата Триполи, а също и в Бенгази и в други райони на страната, съобщи за Интерфакс високопоставен източник от ведомството.

По думите му ходът на бойните действия от космоса изглежда съвсем не така, както се описва от медиите. Руските военни по-специално не са регистрирали въздушни удари срещу мирните жители в Бенгази.

Междувременно от Кремъл направиха рязко изявление по адрес на либийския лидер Муамар Кадафи. Руските власти смятат за необходимо Кадафи да се оттегли от политическата сцена. „Изхождаме от това, че дори и сега Кадафи да успее да задълбочи ситуацията, той е жив политически труп, за когото няма място в съвременния цивилизован свят“, заяви пред журналисти анонимен източник от Кремъл. Той подчерта, че „употребата на военна сила срещу своя народ е неприемливо“.

Още по темата

Както специално подчерта източникът, президентът на Русия Дмитрий Медведев „от самото начало възприе негативно настоящите действия на властите в Либия“, пише NEWSru.

Източникът от руския Генщаб посочи, че руските военни следят не само военнополитическата ситуация в Либия, но и ситуацията с добива на петрол в страната.
 
Дипломатически източник от Брюксел заяви за ИТАР-ТАСС, че въпреки готовността на страни членки на НАТО да започнат военна операция срещу Кадафи, тя е невъзможна, докато либийската опозиция няма лидер, с когото може д а се договорят условията на провеждането й.

В момента според източника се обсъжда само възможността за затваряне на въздушното пространство над Либия. Източникът отказа да коментира възможността за провеждане на спецоперация по неутрализиране лично на Кадафи.

Русия засега се обявява против каквито и да са нови мерки срещу Либия, излизащи извън рамките на приетата миналата седмица резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че на срещата му с американския държавен секретар Хилари Клинтън не е бил обсъждан въпросът за въвеждане на безполетна зона над Либия, предаде РИА Новости. Неназован източник от Кремъл, цитиран от Интерфакс, обаче каза, че Москва подкрепя налагането от международната общност на санкции срещу властите в Либия и е готова да се присъедини към тях.

По думите на източника действащите договори, които Русия е сключила с Либия, могат да бъдат преподписани с новите власти. Източникът от Кремъл нарече недопустими действията на съратниците на Кадафи.

Източникът изрази съмнения по повод възможността за военна намеса на САЩ и Великобритания в ситуацията в Либия, но нарече разумно предложението за закриване на въздушното пространство на Либия.

Пакет санкции срещу властите в Либия беше приет от ЕС на 28 февруари. Той предвижда замразяване на активите в чужбина на самия Кадафи и на най-близкото му обкръжение, забрана за тези лица да влизат в страните от ЕС, а също забрана за продажба на оръжия и средства за потушаване на масови безредици на Либия.
 
Съветът за сигурност на ООН също наложи санкции на Либия. Съгласно приетата от Съвета за сигурност резолюция Международният наказателен съд в Хага започна разследване на престъпленията в Либия, на Кадафи и най-близкото му обкръжение се забранява да напускат страната. Санкциите на Съвета за сигурност предвиждат и забрана за продажба на оръжие на Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase