Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Макар че либийският лидер Муамар Кадафи прави редовни обръщения към нацията по телевизията, местонахождението му е неизвестно и то старателно се укрива с цел сигурност.

По данни на френския вестник „Фигаро“ през последните дни Кадафи живее във военна база близо до столицата Триполи, която се охранява от елитни части.

В същото време се появиха слухове, че Кадафи е бил убит. Това беше съобщено първо от телевизия CNBC, а след това и от Ройтерс. Специално беше подчертано, че слуховете за смъртта на либийския лидер не са потвърдени.

За това, че Кадафи е мъртъв, се заговори след странното прекъсване на сигнала по време на телевизионното му обръщение в четвъртък.

Не се съобщава откъде са се появили тези слухове и на какво се основават те. Неназован представител на американската администрация заяви, че Вашингтон няма причини да смята, че Кадафи е мъртъв.

Още по темата

„Фигаро“ обаче твърди, че Кадафи е жив и се намира в база, която представлява огромен, отлично охраняван комплекс. На територията на базата се намира работният кабинет на либийския лидер. От кабинета се излиза на двор с трева, където пасат две камили. Мляко от тях Кадафи пие всеки ден.

Според изданието на територията на базата има и подземни бункери.

Дори в базата обаче Кадафи не се чувства в безопасност и носи под дрехите си бронежилетка. По данни на „Фигаро“ армейските спецчасти, охраняващи базата, се командват от малкия син на либийския лидер, 29-годишния Хамис Кадафи.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че точно в тази база през 1986 г. Кадафи е преживял американските бомбардировки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase