Снимка: Ройтерс

Лидерът на Либийската джамахирия Муамар Кадафи е издал заповед за подготвяне на диверсии по нефтопроводите в страната, пише списание „Тайм“, като се позовава на човек, близък до либийското правителство.

Източникът на изданието заявява, че взривовете на нефтопроводи и рафинерии ще представляват посланието на Кадафи към протестиращите: „Или аз, или хаос!“.

Либийският източник на „Тайм“ твърди, че Кадафи разбира цялата тежест на положението, в което се намира и осъзнава, че не може да си върне предишната власт след метежите в цялата страна. Той обаче се готви да накара противниците си да съжаляват за предателството, превръщайки Либия в нова Сомалия.
 
Освен взривове по нефтопроводите Кадафи планира да пусне от затворите ислямски бунтовници с надеждата те да спомогнат за настъпването на хаос в страната.

Източникът на списанието твърди, че либийският лидер се чувства предаден от медиите и политиците на Запад. Според източника в момента Кадафи се ползва с подкрепата само на своето племе ал кадафа и на малка част от армията – около 5 000 души.

Още по темата

При какви условия ще бъде реализиран планът на Кадафи, източникът на изданието не уточнява.

„Тайм“ посочва, че същият човек, който е съобщил за възможни диверсии, преди няколко седмици е твърдял, че революционни протести, аналогични на събитията в Тунис и Египет, са невъзможни в Либия заради здравите връзки на Кадафи с местните племена.

Загиналите при досегашните сблъсъци в Либия според някои данни надвишават 800 души, пише Lenta.ru. За разпръскването на демонстрациите беше използвана авиация.

Част от страната вече е под контрола на опозицията, на страната на противниците на Кадафи преминаха няколко министри и дипломати, както и част от военните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase