Снимка на мъртви тела с вързани на гърба ръце в източния либийски град Дерна, качена в YouTube. Снимка: Ройтерс
fallback

"Черните ескадрони" от африкански наемници, които либийският лидер Муамар Кадафи използва за потушаване на бунтовете, са извършили кръвопролитна операция в град Зауия, на 50 км от Триполи, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на либийски журналист.

По думите на Джумаа ал Кумати, който пребивава в Лондон, чернокожите наемници са нападнали с хеликоптери и тежки оръдия въстаналото в Зауия берберско племе амазиги. Убити са десетки граждани, разрушени са жилищни сгради, джамии и училища, но съпротивата на въстаниците продължава.

Според "Ал Джазира" в контролирания от въстаниците Зауия са били убити седем души и 40 са били ранени. Вестник "Курина" съобщава за десет загинали и десетки ранени, предаде Ройтерс.

В Тунис двама очевидци са казали пред Ройтерс, че като минавали през Зауия, станали свидетели на масирани престрелки между хора в цивилни дрехи.

Oще по темата

Кумати твърди още, че ожесточени боеве се водят около летището в съседния град Мисурата, където се отбранява лоялният на Кадафи елитен батальон "Хамса". По улиците на Мисурата, третия по големина град в Либия, вчера премина 100-хилядна демонстрация против режима.

В Триполи наемниците са изнесли тази нощ в неизвестна посока от болниците всички трупове и ранени. Кадафи все още контролира град Сирт - петролната столица на Либия, на 650 км от Триполи.

В град Зинтан, по средата на пътя между Триполи и Сирт, старейшините от едноименното племе зинтан поставиха днес ултиматум на Кадафи да се оттегли. В противен случай те заплашват, че ще спрат доставките на петрол за чужбина и ще предприемат настъпления към столицата, съобщи ИТАР-ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Абу Арз

преди 13 години

До 87Не претендирам, че съм готин бледолики !Казвам Ви истината, защото наистина се държите като "невежи" !Самият Ви начин на живот е такъв на хора опитващи се ежедневно да минават между капките вода.А от Dnes.bg може да спрат да се държат като фашаги и поне да ми кажат защо ми трият коментарите. Признавам! Наруших правилото да не се пише истината!O sancta simplicitas !

82

До 89

преди 13 години

А това на снимката какво са?

81

Да бе да

преди 13 години

Кръвопролитни боеве със 7 убити и 40 ранени - къде са труповете - няма ги, къде са ранените - и тях ги няма.

fallback