Либийският лидер Муамар Кадафи Снимка: Reuters

Бившият правосъден министър на Либия Мустафа Абдел Джалил  твърди, че лично Муамар Кадафи заповядал да бъде извършен  атентатът в самолета на "Пан Ам" над Локърби, при който загинаха 270 души. Това пише днес шведският вестник "Експресен", цитиран от Асошиейтед прес.

Министърът заявил пред кореспондент на вестника в Либия, че  разполагал с доказателства за това, но не ги описал. Абдел Джалил подаде оставка в знак на протест срещу  насилието срещу антиправителствените демонстранти.

Той казал, че Кадафи издал заповедта на Абдел Басет ал Меграхи, единствения  осъден за атентата. "За да прикрие всичко това, Кадафи направи и невъзможното да прибере Меграхи от Шотландия", е цитиран да казва бившият  либийски министър.

Меграхи бе освободен по хуманни причини от затвор в  Шотландия през август 2009 г. на основание, че страда от рак на  простатата и се очаква да умре скоро. Той още е жив, припомня  АП.

Представителка на "Експресен" посочила пред агенцията, че  репортерът Касем Хамади интервюирал министъра в местния  парламент на голям град, но отказала да го назове от съображения за сигурност.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase