Има "тънка граница между свободата и хаоса", смята Мубарак. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В ранните часове на деня египетският президент Хосни Мубарак се появи по телевизията за първи път от началото на протестите и нареди правителството да подаде оставка, обеща реформи и  призова към спокойствие.

Поисках министрите да подадат оставка и днес ще обявя новите назначения. Съжалявам за невинните жертви  и от двете страни, каза Мубарак. Президентът се обърна директно  към народа, като каза, че разбира, че той желае и очаква от него мерки срещу бедността и безработицата и демократични реформи и  обеща напредък. С думите, че има "тънка граница между свободата  и хаоса", той призова към спокойствие, като добави, че хората са могли да портестират само благодарение на неговите реформи през годините. 82-годишният Мубарак управлява от почти 30 години,  предаде ДПА.

Не с палежи и атаки срещу частна и държавна собственост ще  постигнем стремежите на Египет и неговите синове. Те ще бъдат  постигнати чрез диалог, отговорност и усилия, каза египетският  президент в телевизионното си обръщение, цитирано  от Асошиейтед прес. 

Още по темата

Младежта на Египет е най-ценното му притежание. Но  разграбването на частна и обществена собственост и унищожаването на това, което сме изградили, не е пътя, който трябва да  следваме. Уверен съм, че ще продължим икономическите и  социалните реформи за благото на народа - нямаме друг път и няма да отстъпим от него, но ще продължим по-новому, каза Мубарак. 

Той окачестви антиправителствените демонстрации като част от по-голям заговор да бъде разрушена стабилността и легитимността на политическата система и защити силите за сигурност. По  думите му той им дал инструкции, че протестиращите имат право да изразят мнението си, но актовете на насилие и вандализъм не им  оставили друг избор, освен да реагират, за да възстановят реда.

 Насилието няма да реши проблемите, пред които сме изправени,  нито ще реализира аспирациите ни. Няма да се поколебая да взема  нито едно решение, което запазва сигурността на всеки египтетски гражданин, закани се той. 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase