Бюстът на Нефертити. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Египетските власти официално поискаха от Германия да им върне бюста на Нефертити, съобщи „Блумбърг“.

Писмо с това искане е изпратено от шефа на египетския научен съвет по въпросите на древността Захи Хавас до директора на фондацията „Пруското културно наследство“ Херман Парцингер.

От 80 години Египет се опитва да си върне бюста на Нефертити. Той е открит от германския археолог Лудвиг Борхард през 1912 г. Смята се, че е бил изнесен от Египет с измама – археологът заблудил местния инспектор, описвайки бюста като незначителна находка.

През 1935 г. властите в Германия се съгласяват да върнат на Египет знаменития артефакт, но Адолф Хитлер отменил решението.

Активната борба за връщане на бюста беше подновена под ръководството на Захи Хавас, който през 2005 г. за първи път поиска от Германия да го върне, но му беше отказано. През 2007 г. той се опита да получи бюста за изложба, но също му беше отказано.

Хавас работи активно не само за връщането на бюста на Нефертити, но и на други изнесени от страната археологически ценности.

Сред тях са Розетският камък, който се съхранява във Великобритания, таванът от храма на Дендера /Лувър/, пише Lenta.ru.

Една от целите е да се повиши привлекателността на Египет като туристическа дестинация.

По данни на египетското културно министерство в туризма работят 13% от трудоспособното население на страната.

Освен това туризмът е един от основните източници за приходи на чужда валута в Египет – през 2009 г. в страната са влезли 10,8 милиарда долара от чуждите туристи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 13 години

А ние просто ей така си дадохме "история славянобългърска"....А виж западните цивилизации не пускат нищо!

55

darcas

преди 13 години

Клеопатра е потомка на Птоломеите, които пък произхождат от един от военачалниците на Александър Македонски - Лаг. Но Александър Македонски няма нищо общо с фиромците, които са с български произход и сръбско самосъзнание.

54

гост

преди 13 години

Стига с тези "македонски" простотии! Няма нещо, което да е литнало, успяло или по някакъв начин известно да не е македонец. От нахалство до гуша ми дойде! Като започнеш от обикновенния човек, че да стигнеш на ниво държава! Скривайте се някъде, че не се търпите вече никак! То и Адам и *** са македонци, а може би и Господ!

fallback