Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Известният бразилски писател Паулу Коелю съобщи, че книгите му са били забранени в Иран.

Коелю – един от най-четените в света съвременни писатели, казва, че не знае причината за забраната.

През последните 12 години в Иран са продадени около 6 милиона екземпляра негови книги.

„Силно се надявам, че това недоразумение ще бъде разрешено до седмица. Много разчитам на подкрепата на бразилското правителство“, написа Коелю в блога си.

Той допълни, че обсъжда възможността за безплатно публикуване в интернет на своите книги в превод на фарси.

Иранският издател на Коелю Араш Хеджази напусна страната, след като беше заснет в опит да спаси живота на младата иранка Неда Ага Султан, застреляна при антиправителствените демонстрации през 2009 г.

Oще по темата

Нейната смърт стана символ на насилието, последвало изборите в Иран.

Коелю каза, че не разбира защо властите в Техеран забраняват книгите му. Той обаче отбеляза, че е изразил подкрепа за Хеджази в социалните мрежи в интернет, пише ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

vitalius

преди 13 години

"Просто Паулу Коелю играе върху тънката струна на човешките изкушения."Въоще няма значение дали книгите са добри или лоши. Дори на лошите идеи трябва да се дава глас иначе проблемите никога няма да бъдат открити и решени, и лошите идеи няма да бъдат разобличени.Когато става дума обаче за художествена литература и за ценности, никой няма право да налага своя вкус и своята ценностна система върху останалите.На тебе може ценностите на Коелю да не ти допадат, но имаш правото да не ги четеш.

39

vitalius

преди 13 години

"и диктатурата и либерализма са опасни за човешкия ум."Глупости. Диктатурата не просто е опасна за индивидуалния ум, тя е враг на индивидуалния ум и всяка форма на индивидуална свобода.Либерализъм(в истинския смисъл на думата) значи свобода. Индивидуалният ум може да се развива само и единствено в условия на индивидуална свобода.Дори лошите и вредни идеи не трябва да се забраняват, а дори нопротив - трябва да им се обръща специално внимание, защото само така може човек да се учи от грешките

38

vitalius

преди 13 години

"Казваш, че всеки трябва сам да има собствено мнение (избор), а веднага издаваш присъда : "Повечето от коментиралите са абсолютни ***"Да така е. Комантарта ти може да е глував, но имаш право да го изкажеш, и имаш право да чуеш моя отговор.

fallback