Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Трима са загинали, а петима са били ранени след терористичния акт в Анкара. Атакувана беше националната аерокосмическа компания на Турция "ТУСАШ".

"Това е чист терористичен акт. Видяхме всички на клипчето, че двама въоръжени слязоха от едно отвлечено такси с автоматични пушки и започнаха да избиват хора. Това си е чист терористичен акт. Това са хора, които излизаха от работа, хора на смяна в тази важна за турската военна промишленост фирма. Няма съмнение в естеството на акта", каза арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на "България сутрин".

Той уточни, че досега няма организация, която да поеме отговорност за този акт, но изразява съмнение относно мотивите зад атаката.

По отношение на значението на атакуваната компания, проф. Чуков отбеляза, че там се произвеждат най-известните дронове "Байрактар", добавяйки, че "това е гордостта на турската военна промишленост".

Той каза пред Bulgaria ON AIR, че само миналата година износът на дронове е бил за над 10 милиарда долара и това са някъде около 80% от износа.

Според него атаката е целяла да "удари гордостта" на Турция, като същевременно е избран много интересен чувствителен момент — моментът на срещата между Путин и Ердоган.

Отношението на властите в Турция към кюрдската общност също е ключово за разбирането на терористичния акт. Проф. Чуков коментира, че може би трябва да се фокусираме върху няколко компонента относно причините за насилието, включително "историческия лидер на ПКК".

Когато става дума за възможната реакция на Турция, събеседникът е категоричен: "Следва да припомним, че битката между турската държава и ПКК никога не е спирала".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback