Снимка: архив, БГНЕС

Сръбският режисьор Емир Кустурица каза, че няма да се включва в политическия живот, но политиката му "винаги е била и ще бъде - опазване на околната среда", съобщи белградското издание „Данас“.

„Моята позиция не се е променила от времето, когато ви дадох първото си интервю и казах, че опазването на околната среда е единствената политика, която ме интересува“, каза пред "Данас" роденият в Босна Кустурица, давайки ясно да се разбере, че няма намерение да се "търкаля в политическата кал".

Кустурица подчерта, че неговият "начин на живот" е опазването на околната среда.

Името на прочутия режисьор е в центъра на общественото внимание през последните дни в Сърбия, тъй като в скорошно интервю за руското издание "Спутник" той открито се противопостави на добива на литий в страната.

Той каза пред "Спутник", че е готов да даде живота си в борбата срещу тези, които унищожават околната среда, тези, които искат да добиват кобалт, никел или литий на територията на Сърбия.

"Така трябва да се разбира последното ми изявление и то трябва да се свързва с проблемите на живота в Сърбия, без участие в политиката. Не исках да плувам в тази канализация, дори когато бях много по-млад", каза Кустурица.

Сръбското правителство съживи това лято план на международната компания "Рио Тинто" за откриване на рудник за литий в долината Ядар, Западна Сърбия. Проектът беше спрян преди две години заради протести на екоактивисти. Част от гражданите и екоактивисти са против добива на литий и бор, тъй като според тях представлява голям риск за околната среда.

"Данас" отбелязва, че изявлението на Кустурица пред "Спутник" е предизвикало силни реакции в сръбската общественост и надежда, че той ще се включи в политическия живот и ще застане начело на противниците на проекта „Ядар“ за добив на литий в Западна Сърбия.

Докато част от обществеността, екологични асоциации и отделни лица приветстваха реакцията на режисьора по отношение на лития, движението в подкрепа на добива на литий  „Ще копаем“ поде кампания срещу режисьора, като стигна дотам, че публикува фотомонтаж в социалната мрежа "Екс" на надгробен камък на Кустурица с година на смъртта му 2027-ма и коментар, че мината ще бъде открита тогава. Междувременно публикацията бе свалена.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase