Снимка: БГНЕС

Зачестяват случаите на измами на пазара на горива в Гърция. Това води до големи загуби за потребителите и държавата, а спазващите закона дружества са приндени да напуснат сектора поради нелоялна конкуренция.

Разследване на Националния технически университет в Атина относно проблемните доставки в бензиностанциите в Атика установи изключително тревожни резултати в сектора - манипулирани помпи, които дават по-малки количества от тези, за които потребителите плащат.

Повече от 50% от продажбите на горива в Гърция се осъществяват в Атика, а според проучването 27 % от бензиностанциите продават на клиентите си неправомерно по-ниски количества. Процентът достига до 24%, а за по-голямата част от извадката - 10%, съобщи "Катимерини".

През последните години делът на престъпленията нараства. Процентът на бензиностанциите, които мамят, се покачва от 4% през 2011 г. на 15% през 2016 г., 19% през 2019 г., 20% през 2021 г. и шокиращите 27 % през 2023 г., като през последните две години се отчита увеличение от 35 на сто.

В изследването се оценяват и количествата гориво, които потребителите са загубили: Дори ако приемем, че бензиностанциите в останалата част на Гърция са напълно законни и че само 300 (което съответства на 27 % от всички бензиностанции в Атика и Солун) са в нарушение, при средни годишни продажби на бензиностанция в нарушение от 2 500 метрични тона, потребителите губят 120 млн. евро годишно.

За всеки допълнителни 50 бензиностанции нарушители потребителите губят 20 млн. евро, а за всеки 500 метрични тона промяна в продажбите - още 24 млн. евро. Потребителите дори не подозират за тази кражба, която често се извършва пред очите им, но са напълно незащитени. / БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase