Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Родните политици с настоявания за привикване на македонския посланик в парламента. Поводът е остро изказване на македонския вицепремиер Александър Николоски, който директно ни обиди.

"Ако направим преглед в интернет пространството за неговите изказвания за България през последните години, ще видим, че има непрекъсната линия на поведение, която е антибългарска и градация на антибългарските изказвания. Преди посещението на президента на РСМ, той отново направи подобен тип изказване, като нарече българското служебно правителство "маргинално" и че не трябвало да се водят разговори. Когато вписаха ромите в Конституцията, с коя държава разговаряха?", заяви доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му България никога не е поставяла условия българите да бъдат вписани в Конституцията. За първи път въпросът се повдига през 1992 г.

"Това беше искане, което се издигна от самите граждани на РСМ, те са с българско самосъзнание. Те изказаха исканията си пред няколко български правителства. Тогава България се увери, че техните искания са напълно основателни и България реши да подкрепи тези граждани на Република Северна Македония. Първият човек, който повдигна този въпрос през 1992 година, неговото дете беше убито, а бащата на този, който взе интервюто, също беше убит", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че скандалът със знамето на РСМ е организирана провокация.

"Подготвили сме документ, който ще бъде разпространен днес. Той съдържа искане за достъп до обществена информация, която връчваме в президентската институция на РСМ, в МВнР и в посолството на РСМ в София. Написахме този документ, тъй като наши съмишленици от РСМ се свързаха с нас след скандала. Дадоха информация, че РСМ е била напълно наясно, че знамето няма да бъде поставено по време на срещата, тъй като става въпрос за най-ниското ниво на посещение на държавен глава", каза още доц. Ташев.

В Северна Македония действат, докато българската власт е пасивна

В документа си те питат и каква е "червената линия", която е прекрачена от България.

"Другият въпрос, който задаваме на македонските управляващи, е какво е тяхното отношение към това, че след като станаха известни тези проблеми, всички сайтове на медиите започнаха масово да свалят статиите със снимките, където се отразява посещението на Мицковски в Хърватия и липсва македонското знаме по време на тези срещи. Тази политика няма място в ЕС и Скопие много добре трябва да се замисли за това, което ще прави оттук нататък", подчерта доц. Спас Ташев.

Той дори смята, че РСМ реално не иска членство в ЕС, но това не може да бъде казано от управляващите.

"Българската власт е пасивна и осъзнавайки тази пасивност, ето такива писма, които ние пращаме, се опитват да компенсират тези негативни последици. Това писмо ще бъде изпратено и до медиите в РСМ. Дори да не ни отговорят властите там, ние ще уведомим нашите евроатлантически партньори за липсата на такъв отговор", добави експертът.

Гледайте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Анонимен

преди 1 час

Абсолютна лъжа е че е липсвало Македонскито знаме на Срещата между Мицковски и Хърватските власти! Снимката , която разпространявате е направена странично, а не фронтално.Има обаче достатъчно снимки от това посещение в Хърватска на Английски за хората, които не се доверяват на Путинските пропангатори в България! Според мен това с знамето, е челенасочен сценарий от Путинситите, за да се расее заплахата на Русия за ядрена атака на България! Защо никой не реагира на изказването на Руския генерал?

106

Анонимен

преди 2 часа

Всички , включително и децата в детските ясли разбраха, че доц. Ташев мрази Македония! Само Руските шпиони говорят по начина , който говори Доц. Ташев! Не знам дали е Руски шпионин , но така звучи! Имаме ли служби, които проверяват Граждани за вързка с Руската държава? Или по -скоро с Путин и Руската пропаганда! Руснаците- Путин не искат добри отношения между Македония и България!

105

Идеалист

преди 4 часа

Изглежда, че са по умни от нас! Преди няколко години обиколих балканските страни. Като видях Македония в разговор с местни хора им казах, никога да не помислят да влизат в ЕС, защото ще си загубят родината!

fallback