Снимка: БГНЕС
fallback

Македонският външен министър Тимчо Муцунски остава категорично на позицията за отложено прилагане на конституционните промени и се оплака от блокада от съседите.

"Основният външнополитически приоритет на новото македонско правителство е пълната интеграция в Европейския съюз и този процес е ключов за реализиране на националните интереси", каза Муцунски пред испанската агенция ЕФЕ. Интервюто беше разпространено днес от македонското външно министерство.

По отношение на процеса на европейска интеграция той отбеляза, че има "несправедлива билатерализация и двойни стандарти, които са станали част от процеса на присъединяване към Европейския съюз".

Муцунски твърди, че Северна Македония е направила повече от всяка друга държава за присъединяването си към Съюза, а "блокадите от нейните съседи са свързани с интересите на трети страни, които не искат европейско бъдеще на Западните Балкани."

"Ние сме страна, която получи статут на кандидат през 2005 г. и имаме много положителни препоръки от Европейската комисия за започване на преговори, но за съжаление още не сме стигнали. Това е нещо, което заслужаваме и се надяваме да постигнем възможно най-скоро", каза още Муцунски.

Той заяви, че Северна Македония е направила много отстъпки, за да отговори на европейските изисквания, а новото правителство е готово да изпълни и останалите условия за доближаване до стандартите на ЕС.

"Това са критериите, по които искаме да ни оценяват. Не е честно да се оценява страната ни по субективни двустранни стандарти, които нямат нищо общо с ЕС. Когато има учебник по история за вземането на решения и разширяването на ЕС, ние ще бъдем в главата за несправедливата билатерализация", допълни Муцунски.

Интервюто е направено по време на посещението на Муцунски в Мадрид (11.09), по случай 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения с Испания.

На 13 септември Муцунски посети България, заедно с президента Гордана Силяновска-Давкова и министъра на културата Зоран Лютков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 4 дни

Как да започнат преговори, като не искат да си изпълнат подписаните договори с ЕС и България! Турция от 50 год. е кандидат-член за ЕС , но никога няма да влезе, защото не иска да изпълни изискванията на ЕС. Македония върви по турския път и след 20 години ще се присъедини....към Албания.

79

мдааа...мухльовци...

преди 4 дни

На крива ракета Космоса и пречи !!! Ехь Луно.Луно земя македонска...

78

мдааа...мухльо...

преди 4 дни

Просто Муцунски...

fallback