Снимка БГНЕС, архив

РС Македония забърка скандал и с Косово. Снощи, по време на проверка на международното летище в Скопие, е станал инцидент с президента на Косово Вьоса Османи Кадриу.

Докато Вьоса Османи преминавала през граничен контрол на контролно-пропускателния пункт във ВИП салона, граничен служител я накарал да пусне телефона и ръчния си багаж през скенер. Въпреки протестите на охраната й багажът на президента бил проверен. Според косовската страна отношението на граничарите към косовския президент било скандално.

Половин час по-късно на летището пристигнал председателят на македонския парламент Африм Гаши заедно с охраната си, съставена от полицаи, и започнал да питат кой е причинил проблем на президента на Косово.

Гранична полиция излезе с изявление, в което се посочва, че е действала в рамките на правомощията си и е извършила стандартна проверка на президента на Косово Вьоса Османи Садриу и нейния багаж, пише "Сега".

От канцеларията на президента Османи излязоха снощи с реакция, в която осъдиха поведението на служителите на македонското летище, тъй като то противоречи на всякаква международна практика, според която държавните глави са защитени от дипломатически привилегии и имунитет, когато пътуват.

"Противно на международните практики и на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, охраната на летището в Скопие се опита да отнеме личния телефон на президента. Президентът не допусна подобно нещо, защото би било сериозно нарушение. "Въпреки обяснението на правилата, които екипът на президента съобщи на служителя на летището, той се опита да блъсне президента, при което хора от косовската полиция бяха принудени да реагират, за да отворят пътя", казва Беким Купина - медиен съветник на президента.

"Арогантното и насилствено поведение на служителя на летището в Скопие е безпрецедентно и никога не се е случвало при нито едно пътуване на президент където и да е по света, включително в държави, които не са признали Косово. Ясно се забелязва, че във въпросния случай е имало тенденция да се провокира делегацията на Република Косово и да се предизвика инцидент", се посочва още в реакцията.

"Трябва да се отбележи, че след като президентът влезе в самолета, летището в Скопие не позволи на самолета да излети повече от час под предлог, че приемащата държава (Словения) не е готова да посрещне самолета. Кабинетът на президента се свърза със словенската страна, която ни информира, че подобно нещо абсолютно не е вярно и че самолетът ще може да кацне по план. Президентството разглежда всяко нападение и неправомерно поведение, противоречащо на международните конвенции, от висши държавни служители като нападение срещу самата държава Косово", твърдят от Косово.

"Република Косово никога в своята история не се е държала по такъв начин спрямо президенти, премиери или министри на Северна Македония или която и да е друга държава, нито някога ще позволи подобно нещо“, казаха от офиса на косовския президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase